Sucuktan somona, baharattan bilime: Kayseri'den 15 milyonluk sürpriz hamle

Kayseri Ticaret Borsası, 15 milyon TL'lik yatırımla özel Ar-Ge merkezi kuruyor. Gıda güvenliği ve kalite kontrolünde yeni bir çağ başlıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Sucuktan somona, baharattan bilime: Kayseri'den 15 milyonluk sürpriz hamle

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri’nin et sektöründeki başarısının, balık ve baharat alanlarında da sürdürülebilir ve bilimsel bir yaklaşımla taçlandırılacağını açıkladı.

Başkan Bağlamış, ‘Bilim ve teknolojiyle güçlenen Kayseri, gıda güvenliği ve kalite standartlarını bir üst seviyeye taşıyacak yeni bir adımı daha hayata geçiriyor olmanın gururunu yaşıyoruz’ dedi.

Sucuktan somona, baharattan bilime: Kayseri'den 15 milyonluk sürpriz hamle

Borsanın bünyesinde daha önce kurulan Et ve Et Ürünleri Ar-Ge Merkezi sayesinde sucuk, pastırma ve kavurma gibi ürünlerde kalite ve hijyen kriterleri bilimsel analizlerle güvence altına alınmıştı. Başkan Bağlamış, bu merkez sayesinde bölgedeki üreticilere düzenli mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analiz desteği sağlandığını, böylece gıda güvenliğinin sadece üretim değil, tüketici sağlığı açısından da örnek bir sistemle güvence altına alındığını vurguladı.

Kayseri’den balık ve baharat sektörlerine yeni ar-ge hamlesi

Denize kıyısı olmamasına rağmen alabalık ve Türk somonu üretiminde Türkiye sıralamasında ön sıralarda yer alan Kayseri, şimdi bu başarısını yeni bir yatırımla daha ileriye taşıyor. Başkan Bağlamış, ORAN Kalkınma Ajansı’nın Üreten Şehirler Mali Destek Programı kapsamında sağlanan hibe desteğiyle birlikte toplam 15 milyon TL’lik yatırımla yeni bir Ar-Ge projesini hayata geçirdiklerini duyurdu.

Yeni Ar-Ge merkezi kapsamında balık ürünleri için dioksin/furan, PCB gibi kritik sağlık parametrelerinin analizleri yapılacak. Ayrıca baharat sektörü için çoklu mikotoksin analizleri de gerçekleştirilecek. Bu analizlerle birlikte sadece üretim hacminin değil, güvenli gıda, sürdürülebilirlik ve uluslararası rekabetçilik düzeyinin de artırılması hedefleniyor.

Sucuktan somona, baharattan bilime: Kayseri'den 15 milyonluk sürpriz hamle

‘Kayseri bilim temelli gıda güvenliğinde merkez olacak’

Başkan Bağlamış, üreticilerin bu yeni analiz kapasitesiyle sertifikasyon, izlenebilirlik ve bilimsel danışmanlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirterek, ‘Kayseri, Türkiye’nin bilim temelli gıda güvenliği merkezi olma vizyonunu daha da pekiştirecek’ dedi.

‘Yeni analiz merkezimiz sadece bir yatırım değil; Kayseri’nin gıda sektöründeki liderliğinin somut göstergesidir’ ifadelerini kullanan Bağlamış, et ve et ürünlerindeki başarıyı şimdi balık ve baharat gibi stratejik sektörlerde de sürdürülebilir, güvenli ve şeffaf bir üretim modeliyle destekleyeceklerini söyledi.

Sucuktan somona, baharattan bilime: Kayseri'den 15 milyonluk sürpriz hamle

‘Güçlü Kayseri, güvenli Türkiye için çalışıyoruz’

15 milyon TL’lik bu yatırımın Kayseri’ye ve ülkemize büyük bir katma değer sağlayacağını vurgulayan Başkan Recep Bağlamış, ‘Bu proje hem bölgesel kalkınmaya hem de Türkiye’nin gıda güvenliği politikalarına önemli katkılar sunacaktır’ diyerek, ‘Güçlü Kayseri, güvenli Türkiye için çalışıyoruz’ sözleriyle açıklamasını noktaladı.