Son virajda Darbe yemeyelim

Korona virüste yeni dönem başladı, maske yasağı ve kısıtlamalar büyük oranda gevşetildi. İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli Anadolu Haber'e, pandemide önlem devrinden ziyade aşı dönemine geçildiğini belirtti.

Son virajda Darbe yemeyelim

Korona da yeni dönem!

Bilim Kurulu önceki akşam, korona virüsüyle mücadelede gelinen nokta, maske yasağı ve kısıtlamaların tekrar değerlendirilmesi gündemiyle toplanmış, kritik toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronada alınan yeni kararları açıklamıştı.  Buna göre maske ve HES kodu zorunluluğu kalktı. Öte yandan okullarla ilgili de yeni bir karar alındı. İşte 5 maddede yeni korona kararları...

1.Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.

2.Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmak artık şart değil.

3. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak.

4. Hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

5) Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek.

Önlem döneminden aşı dönemine geçtik

Biz de Bakan Koca’nın açıklamalarını İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli’ye sorduk. Benli, “Bakanımızın açıklamış olduğu tüm açıklamaları önümüze koyduğumuzda gözüken şu; biz pandemide aşı dönemindeyiz.  Yani önlem döneminden ziyade aşı dönemine geçtik. Aşı konusunda da kesinlikle geri durmamamız gerekiyor. Yani son virajda darbe yemememiz gerekiyor. Bunun için de olabildiğince aşı önceliğimiz olmalı ve aşı konusunda toplumu daha çok bilinçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Kayseri’de aşılanma yüzde 82

Toplumda yüksek oranda bağışıklama geçirildiğine anımsatan Benli, konşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Birinci olarak pandemide artık insanlar zaten korona geçirdi. İkincisi Kayseri’de toplumun yüzde 82’si aşılandı. Virüsü geçinenlerin bir kısmı da aşı olmayanlar. Şimdi buradan baktığımız zaman toplumda yüzde 90’nın üzerinde bir bağışıklama gerçekleşmiş durumda.  Bundan sonra da bağışıklığı artırıcı uygulamalara gidilmeli. Onun için de bağışıklamanın iki tane yolu var. Aktif bir bağışıklama, pasif bir bağışıklama, Aktif bağışıklama dediğimiz şey virüsü yaşayarak geçirmek. Vücudumuz bunu öğrenir. İkincisi aşılarla vücuda bunu öğretmek. Bu da pasif bir bağışıklama. Biz aktif bağışıklamanın handikaplarını hep birlikte biliyoruz. Onun için pasif bağışıklama yönünden toplumu güçlendirmemiz gerekiyor ki yola devam edebilelim.”

Virüs varyant değiştirebilir

Pandemi bitti demek için henüz erken olduğunu söyleyen Benli, “Neden erken? Virüs bir şekil değiştirir. Biliyorsunuz varyantta varyantta konuşuldu. Yani bugüne kadar tespit edilmiş kırktan fazla varyantı var. Şimdi farklı bir şeye evrilip de vücutta aşıyla oluşturmuş olduğumuz askerleri kandırırsa o zaman yeni bir pandemi dalgası gelir. Çok düşük ihtimal ama olabilir. Çünkü varyant dediğimiz şey virüsün diyelim ki çevresi de 80 tane proteinin olduğunu düşünün. Bunun tanesi, beş tanesi, on tanesinin değiştiğini düşünün. Diğer taraflarından vücut yine tanıyabilir. Yani paltosunu değiştirdi diye tanımamazlık yapmaz askerini. Ama paltoyla birlikte takma bir yüz takmış olursa o zaman vücut tanımaz” ifadelerinde bulundu.

 Düşüş trendi hızlı gitmez

Kayseri’de koronavirüs ile ilgili son durumu da değerlendiren Benli, “Kayseri'de düşüş trendindeyiz. Düşüş trendimiz hızlı gitmez. Çünkü yayılım için okullardaki hareketlilikte ve toplumun hareketliliğinde hiçbir kısıtlamamız yok. Onun için belli bir düşüşle devam edecektir. Ama ben çok sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Zaten hastanelerimize geçen hafta ve bu hafta normal servislere dönmeye başladık. Yansımasını da zamanla göreceğiz” diye konuştu.

Kayseri’de vefat sayısı 10’un altında

Kayseri’de vefat sayısının 10’un altında olduğunu söyleyen Benli, şu şekilde konuştu:

“Yakınlarımıza, büyüklerimize, son altı ayda aşı olmamış kişilerin mutlaka aşı yapmamız gerekiyor. Her gün sabah bana rahmetli olan kişilerin listesi geliyor. Çoğunluğu 70 yaş üstü. Ama üzücü taraf şu, aşı durumlarına baktığımda ya aşı olmamış ya da sinovakta kalmış. O yüzden son altı ayda aşılanmamış olanların mutlaka aşılanmasını istiyoruz. Mümkünse de önce sinovak yaptıranların  Biontech aşılanmasını istiyoruz. Kayseri’de vefat sayısı değişkenlik gösteriyor. Genelde 10 kişinin altında. Bazen 3-4 kişi oluyor. Bazen 7-8 kişi oluyor. Bizim hafta sonu sendromu dediğimiz bir olay var. Onda da 9-10 kişi vefat etmiş oluyor.  

Benli, Bilim Kurulu Toplantısı’ndan çıkan kararların doğru ve yerinde olduğuna da değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir bilim insanı olarak pandemide artık kısıtlama devrinde değiliz. Pandemide aşılama yapacağız. Bana kalırsa şu an bizim çok hızlı bir şekilde antijen kitlerini devreye sokmamız gerekiyor. PCR testinden de uzaklaşmamız gerekiyor. Yani hızlıca antijen testleriyle kontrolünüzü yapıp eğer bir sıkıntı varsa çaresine bakmak geriyor. PCR çünkü çok yoğun emek isteyen ve çok pahalı bir test. Şu an toplumun yüzde 90’ında ben inülizasyon sağlamışsam rahat ederim. Ama bunu yüzde 96-98’e getirebilirsem pandemi bitmiş gibi düşünürüm.”

>Dilek Bayram