Son dakika! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını açıkladı. Merkez bankası geçtiğimiz ay faiz kararını 17,5'ten yüzde 25 düzeyine çıkarmıştı. Bu ay ne kadar oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını açıkladı. Geçtiğimiz ay Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermişti. 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan önderliğinde gerçekleşen toplantı son buldu. Geçtiğimiz ay açıklanan faiz kararından sonra altın ve döviz piyasası adeta yere çakılmıştı. 

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğine, alınan kararın enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştirildiği duyuruldu.

 Politika faizini 500 baz puan artış yaşadı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yayımladığı metinde şu ifadelere yer verdi: "Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır."

Politika faizi 500 baz puan artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. Karar alınmadan önce 26,98 TL seviyesinde ilerleyen dolar 27,08 TL'ye yükseldi.