Sofralarımızda artık yapay et mi olacak?

Yapay et, Türkiye'de gündemdeki yerini korumaya devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Peki, yapay et artık sofralarımızda mı olacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Sofralarımızda artık yapay et mi olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapay et, laboratuvar ortamında, hayvan hücrelerinden üretilen et türüdür. Geleneksel et üretimine kıyasla daha az çevresel etki yaratması ve daha sağlıklı olduğu iddia edilmesiyle son yıllarda giderek daha fazla ilgi görüyor.

Hayvancılık sektörüne zarar veriyor

Yapay et üretimine karşı çıkanların ise yapay etin geleneksel et üretimine göre daha az çevresel etki yaratması ve daha sürdürülebilir olmasından ötürü ilginin arttığı ancak geleneksel et üretimini tehdit etmesi ve hayvancılık sektörüne zarar verdiği iddia ediliyor.

Yapay et üretimi ile ilgili tartışmalar, Türkiye'de devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan önemli açıklamalarda bulundu. 

‘Bu ürünleri biz üreteceğiz’

Türkiye’de bulunan bazı üniversitelerde yapay et üretiminin yapıldığına değinen Kaplan; ‘Şu anda yapay etle ilgili bakanlığımızın herhangi bir vermiş olduğu izin yok ve çalışma izni de yok. Zaman zaman bazı üniversitedeki hocalarımızın buna ilişkin çalışmalar yaptığı basına yansıyor. Bunları da görüyoruz. Ama bizim, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak vermiş olduğumuz bir izin yok. Velev ki bu hocalarımız bu şekilde ve böyle çalışmalar yapıyor ve 'bu ürünleri biz üreteceğiz' dediler. Kesinlikle üretmiş olsalar bile bunu ticarileştirmeleri söz konusu olamayacak Türkiye'de’ ifadelerine yer verdi.

‘İzin verilmesi söz konusu değildir’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise geçtiğimiz hafta, Türkiye’de yapay et tüketiminin hiçbir zaman gündemde yer almayacağının altını çizerek şöyle demişti; ‘Yapay et bakanlığımızın hiçbir zaman gündeminde olmamıştır, olmayacaktır. Yapay et üretimine izin verilmesi söz konusu değildir. Yapay et konusunda herhangi mevzuat çalışması da yoktur, olmayacaktır. Ülkemiz hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Hayvan varlığımızı ve mevcut hayvan varlığımızın verimliliğini ve kalitesini arttırmak için çalışıyoruz. Yapay et konusunu tekrar söylüyorum; gündemimize almayacağımızı tekrar ifade ediyorum.’