Sizin karbon ayak iziniz kaç?

Karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izi nasıl hesaplanır? Nasıl önlenir?

Sizin karbon ayak iziniz kaç?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karbon ayak izi gündelik hayatımızdaki faaliyetlerimiz, tüketimlerimiz sonucunda atmosfere yayılan karbondioksit gazı dahil, tüm sera gazları ton eş değeri cinsinden miktarını ifade eder.

 Bu miktarı düşük tutmamız önemlidir. Çünkü fosil yakıtların kullanımıyla ortaya çıkan sera gazları ve üstüne ormansızlaşma, betonlaşma eklenince küresel ısınma ortaya çıkıyor ve iklim krizi olayı ilk sırada yer alıyor.

Birleşmiş milletler sürdürülebilir kalkınma programı (undp)’nın yayınladığı verilere göre 1990 yılından bu yana sera gazı emisyonları %50 artmış durumda. Karbon ayak izinin azaltılması konusu bugün hem bireysel hem de toplumsal boyutta en acil gündemimiz olmalıdır.

Karbon ayak izi nasıl hesaplanır?

Karbon ayak izi  evsel enerji tüketimi ve ulaşım,yıl içinde tüketilen elektrik, doğalgaz, kömür gibi enerjilerin ve ulaşımda kullanılan yakıtın toplam miktarı ölçülür.Bizler her gün yaptığımız faaliyetler ile bu sera gazlarının salınımına neden oluyoruz. Bu etki de bizim karbon ayak izimizdir.

Nasıl önlenir?

Kısa mesafelerde yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih etmek, daha uzun mesafelerde ise toplu taşımaya binmek ya da aracımızı paylaşımlı olarak kullanmak.
Çöpleri geri dönüşüm kutularına atmak.
Aşırı tüketimden kaçınmak. Elektronik ürünler, kıyafetler, mobilyalar, gıda malzemeleri de dâhil olmak üzere ihtiyacımızdan fazla aldığımız her ürün karbon ayak izimizi arttırıyor.
Et tüketimini sınırlandırarak sebze ağırlıklı beslenmek. Hayvancılık yapılırken fosil yakıtların kullanılması ve enerji tüketimi doğada yüksek miktarda karbon salınımına neden oluyor.
Alışveriş yaparken yerel üreticileri tercih etmek.