Şimdi de Hindistan mutasyonu

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonundan sonra, şimdi de Hidistan mutasyonunun ortaya çıktığını söyledi.

Şimdi de Hindistan mutasyonu

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, son alınan tedbirlerden sonra vaka artış hızının azaldığını, bu azalmanın gelecek günlerde vaka sayılarına yansıyacağını ifade etti.

TÜRKİYE'DE HENÜZ HİNDİSTAN MUTASYONU GÖRÜLMEDİ

Mutasyonların, virüs yayılımında etkili olduğunu belirten Koca, İngiltere mutasyonunda sonra, şimdi de Hindistan mutasyonunun gündeme geldiğini belirtti. Koca, "Ülkemizde en sık görülen mutasyon, İngiltere varyantı olarak bilinen türdür. Bu varyant son günlerde ne kadar hızlı yayıldığını acı şekilde gösterdi. Bunun yanında, semptom göstermeyen vakaların, vakalar içerisindeki oranında bir değişiklik yoktur. Yayılımı kontrol altına alarak sağlık sistemimizin üzerindeki yükü düşürmek zorundayız. Hastalar iyileştikten sonra kaldıkları yerden hayatlarına devam edebilmektedir. Oysa sağlık çalışanları her gün yeni hastalarla mücadeleye devam etmek zorundadır. Bu yıpratıcı çevrimi kırmak zorundayız. Bu kapsamda, Hindistan'dan ve Hindistan temaslı seyahatlerden ülkemize giriş yapan vatandaşlar belirlenen yurtlarda karantinaya alınarak, 14 gün gözetimde tutulduktan sonra ülkeye girişlerine izin verilmektedir." diye konuştu.

İFTARDAN SONRA DA AŞI YAPILABİLİYOR

Aşı programının Ramazan ayında iftardan sonra da devam ettiğini belirten Koca, yakın zamanda ülkede Sputnik V aşısının da giriş yapacağını söyledi. Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aşı programımız, Ramazan ayında planlanan haliyle devam etmektedir. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, aşı olmayı erteleyen vatandaşlarımızın sayısı artmıştı. Ancak iftardan sonra da aşı olunabilmesi, vatandaşlarımızın aşı randevularını erkenden alarak aşı olmalarını temin etti." şeklinde konuştu.

EN ÖNDE GİDEN AŞI ÇALIŞMASI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ

Yerli aşı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Koca, Faz-2 çalışmasını tamamlayan Erciyes Üniversitesi'ndeki aşının en ileride giden çalışma olduğunu belirtti. Koca, "Yerli aşı, yerli güç ve güven demektir. Yerli aşımızdan, insan denemelerini başarıyla tamamlayan ilk inaktif aşımız, Faz-2 çalışmasını tamamlamak üzere son gönüllülerin aşılanması yapılmış ve Mayıs ayı içerisinde, son adım olan Faz-3 aşamasına geçecektir. Bu dönemde, yaygın olarak aşılama imkanı da olabilecektir. Bir diğer önemli aşı adayımız; virüs benzeri parçacık aşısı ise Faz-1 deneylerine kamu hastanemizde başlamış ve şu ana kadar sorun görülmemiştir. İkinci bir inaktif aşımızın da Faz-1 çalışması 10 gün evvel başlamıştır. Sevindirici şekilde çalışması devam eden aşı adaylarımız için, aşıya bağlı olumsuz bir olay gelişmemiştir. Bugünlerde, üçüncü bir aşı adayımızın da Faz-1 klinik çalışması Ankara Şehir Hastanemizde başlayacaktır. Bir diğer inaktif ve intranazalsprey olarak kullanılan iki yeni aşı adayımız da Faz-1 çalışmalarına başlama safhasındadır. Son olarak, adenavirüs temelli bir vektör aşımızın da Faz-1 çalışması için, araştırma ürünü üretim çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi