Şimdi de gurbetçi zammı!

Piyasalardaki denetimsizlik fırsatçıların ekmeğine iyice yağ sürüyor. Son birkaç yıldır çeşitli bahanelerle bütün mal ve hizmetlere 'keyfi' zamlar yapan vicdansızlar, bu kez de gurbetçilerin gelişini ranta çevirmeye çalışıyor. Vatandaşlar, Ticaret Müdürlüğü ve ilgili odalardan duruma biran önce el atmasını istiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Şimdi de gurbetçi zammı!

Piyasalardaki denetimsizlik fırsatçıların ekmeğine iyice yağ sürüyor. Son birkaç yıldır çeşitli bahanelerle bütün mal ve hizmetlere “keyfi” zamlar yapan vicdansızlar, bu kez de gurbetçilerin gelişini ranta çevirmeye çalışıyor. Vatandaşlar, Ticaret Müdürlüğü ve ilgili odalardan duruma biran önce el atmasını istiyor.

Keyfi zamlar durdurulamıyor

Türkiye enflasyon konusunda neredeyse 80’li yıllara geri döndü. Akaryakıt, temel gıda, giyim, kira, elektrik, su gibi zorunlu ihtiyaçların yanında iğneden ipliğe tüm mal ve ürünlerin fiyatları her gün artıyor. Pandemiden bu yana bütün ürünlerin fiyatı birkaç katına yükseldi. Piyasalardaki en büyük problemlerden biri de fırsatçıların, “nasıl olsa fiyatlar artıyor” diyerek kendi kafalarından “keyfi” zam yapmaları oluyor.

Bu piyasayı denetleyen yok!

Daha önce pandemi, deprem, ramazan gibi durumları fırsat bilerek ürünlerin fiyatlarını fahiş oranda artıran fırsatçılar, şimdi de gurbetçilerin gelişini ranta çevirmeye çalışıyor. Kayseri’de gurbetçilerin gelmeye başlamasıyla birlikte, araç kira fiyatları, kıyafet, yiyecek ve içecek ürünlerinde önemli ölçüde artış meydana gelmeye başladı. Vatandaşlar, bütün halkı etkileyen bu zamlara Ticaret İl Müdürlüğü ve ilgili odaların dur demesini bekliyor.

Türkiye’de halkın en önemli gündem maddesi zamlar olmaya başladı. Halkın sokakta, evde ve işte en çok konuştuğu konuların başında her gün iğneden ipliğe neredeyse tüm ürünlere zam gelmesi oluyor. Zamların ve hızlı bir biçimde değişen etiketlerin hızına yetişilemezken, halkın alım gücü de her geçen gün biraz daha geriye gidiyor.

Son iki yılda pek çok ürünün fiyatı üç dört kadına kadar çıkarken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları çok geride kalıyor. Vatandaşlar, bir iki gün önce aldığı ürünü yeniden aynı fiyata alamıyor ve piyasaların ciddi bir biçimde denetlenmesini istiyor.

Döviz kurunun rekor kırdığı, akaryakıt, elektrik, ulaşım ve su fiyatlarının birkaç kat arttığı dönemde, bir de fırsatçıların yaptığı keyfi zamlar vatandaşın belini iyice büküyor. Bazı esnaf ve sanatkarlar, nasıl olsa zam geliyor düşüncesi ile ürün ve hizmetlerin fiyatlarını kafalarına göre belirliyor. Elektrik, su arızası gibi işlerde talep edilen servis ve onarım ücretleri vatandaşların büyük tepkisini çekiyor. Diğer tamir ve tadilat işlerinin yanından bile geçilmiyor. Zanaatkar denilen kesimin hiçbir fiyat standardı kalmadı. Herkes tutturduğuna iş yapmaya devam ediyor.

Kayseri’de şimdi de gurbetçi sezonunun gelmesi nedeniyle bazı vicdansızlar fiyatları kafalarına göre belirlemeye çalışıyor. Özellikle kira, araç kiralama, yeme içme gibi ürünlerde gurbetkçilere göre düzenleme yapılırken, vatandaşlar, yetkili mercilerin bu konularda daha duyarlı olmasını istiyor. Piyasalarda ciddi bir denetim boşluğu olduğunu belirten vatandaşlar, “aynı ürünü satan yan yana bulunan iki mağazada bile fiyatlar arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu iş artık kontrolden çıktı. Birilerinin bu durumu görmesi ve el atması lazım. Şimdi gurbetçi sezonu diye etiketler şimdiden değimşeye fiyatlar artmaya başladı” diyorlur.

Özellikle Ticaret İl Müdürlüğü’nün ve ilgili odaların daha etkin olması gerektiği vurgulanırken, sert tedbirlerin alınmaması halinde  daha büyük sorunlar yaşanacağı belirtiliyor.