Şehrin öğrenim durumu ortaya çıktı – Akıllara Kayserilinin o sözü geldi!
Türkiye genelinde şehirlerin öğrenim durumuna ilişkin yapılan araştırmada Kayseri'nin eğitim profili ortaya çıktı. Sonuçlar akıllara Kayserililerin o sözünü getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Sosyal medyada haritalar üzerinden veri analizleriyle dikkat çeken ‘Haritalarımı Seviyorum’ hesabında Türkiye genelinde en kalabalık öğrenim durumu olan iller ile ilgili araştırma paylaşıldı. Çalışmada, Kayseri ve bölgesini en çok ilkokul mezunlarının oluşturduğu görüldü. Kayserililerin en önemli özelliği ticaret üzerinden akıllara ‘Kayserili, zeki evlatlarını esnaf yaparken; ticari merakı olmayan çocuklarını da okutur.’ sözü geldi.
Sosyal medyada haritalar üzerinde veri analizleriyle dikkat çeken ‘haritaları seviyorum’ isimli kullanıcı hesabı şehirlerin öğrenim durumlarına ilişkin araştırmayı kamuoyu ile paylaştı.
Kayseri’nin eğitim profili ortaya çıktı
Araştırmaya göre, Kayseri’de en yüksek oranı ilkokul mezunları oluşturuyor. Kentteki nüfus yoğunluğunun yanı sıra şehrin geçmişindeki eğitim politikalarıyla ilişkili olabileceği ifade ediliyor..
Kayseri ve bölgesinde yer alan Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Aksaray ve Niğde gibi şehirlerde de öğrenim durumu ilkokul olarak kaydedildi. Bu illerde de ilkokul mezunlarının diğer öğrenim seviyelerine göre açık ara önde olduğu görüldü.
Kayserililerin ticari zekası akıllara geldi
Kayseri, ticaretin yanı sıra eğitime de büyük önem veren bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Kayseri'de Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi gibi binlerce öğrencinin eğitim aldığı üniversiteler bulunuyor. Bu üniversitelerde okumak için Kayseri'ye 100 binin üzerinde öğrenci geldiği ifade ediliyor.
Ancak ticari zekası ile kendini kanıtlayan şehrin Kültepe Kaniş Karum ile dünyanın ilk ticari merkezi olduğu da kanıtlar arasında.
Eskiden Kayserililerin zeki evlatlarını okutmadığı bunun yerine esnaflık mesleğinde yetiştirilmesini sağladığı bilinir. Bu tablo ile birlikte akıllara, ‘’Kayserili, zeki evlatlarını esnaf yaparken; ticari merakı olmayan çocuklarını da okutur.’’ sözü geldi.
Kamuoyu ile paylaşılan tablo da ülke genelinde bölgesel farklılıkları gözler önüne seriyor. İstanbul ve Ankara’nın öğrenim durumu lise, Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki iller ilkokul Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa gibi iller de ortaokul mezunu olarak kayıtlara geçti.