'Salgında işçilerin gelirleri azaldı'

DİSK Kayseri Temsilcisi Cumali Sağlam, Kovid-19 salgını sürecinde işçilerin gelirlerinin azaldığını söyledi.

'Salgında işçilerin gelirleri azaldı'

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Sağlam, DİSK_AR’ın salgın yaşama etkileri ile ilgili saha çalışmasına dair bilgi verdi.

Sağlam, Covid-19 salgınının çalışma yaşamına etkilerine dair DİSK-AR'ın yaptığı saha araştırmasını basınla paylaştı. Salgın nedeniyle istihdam ve iş kaybının 13 milyon düzeyine ulaştığını belirten Sağlam, “Geniş tanımlı işsizlik ve istihdam kaybı oranı yüzde 39'a ulaştı. Salgın büyük bir istihdam depremine yol açtı, yüzlerce işyeri kapandı. Salgın yalnızca işsizliği değil aynı zamanda gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artırdı ve artırmaya devam ediyor.” dedi.

DİSK, olarak pandemi sürecinde hükümeti sürekli olarak uyardıklarını belirten Sağlam, Sağlık Bakanlığının salgına dair toplumsal verileri açıklamamasını eleştirdi. Sağlam, DİSK-AR’ın verilerine dair şu bilgileri verdi:

“Araştırma DİSK üyelerinin diğer işçiler gibi Covid-19'dan ciddi bir biçimde etkilendiğini göstermektedir. Araştırma DİSK üyelerinin yasadığı gelir kaybını ve karşılaştıkları ekonomik zorlukları ortaya koymaktadır. Araştırma Covid-19 döneminde yaşanan ücret kayıplarına rağmen İŞKUR ve diğer yardımların işçilerin gelir kaybını telafi etmediğini ortaya koymuştur. Öte yandan DİSK üyesi işçiler işleri ve geleceği ile ilgili kaygılı olduklarını beyan etmişlerdir. Rapor sendika çatısı altından olmanın sağlamış olduğu korumayı göstermesi açısından da dikkat çekmektedir. Sendikalılık Covid-19'un yarattığı tahribatını sınırlamıştır. Altını çizmek istediğim bir diğer husus ise örgütsüz ve kayıtsız işyerlerinin durumudur. Sendikalı işyerlerinde karşılaştığımız kayıplar ve zorluklar düşünüldüğünde Covid-19'un sendikasız ve kayıtsız işyerlerinde çalışan emekçiler üzerinde çok daha büyük tahribat yarattığını söylemek mümkündür.”