Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç tutmak İslam dininin beş şartından biridir. Ramazan ayının gelmesiyle en çok merak edilen konulardan biri oruç tutmak için sahura kalkmak gerekir mi oldu. Sizler için sahura kalkmadan oruç tutulur mu araştırdık. Detaylar Kayseri Anadolu Haberde…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahura kalkmadan oruç tutulur mu sorusunun cevabını sizler için derledik. Bu konuda farklı görüşler vardır. Bazı alimler, sahura kalkmadan oruç tutmanın caiz olmadığını söylerken, bazıları ise sahura kalkmanın sünnet olduğunu, ancak farz olmadığını belirtirler. 


Sahura kalkmanın orucun geçerliliği için şart olmadığı, ancak tek öğün beslenmenin bedenen de zor olduğundan orucun bereketi ve kolaylığı için tavsiye edildiği görüşü daha yaygındır. Bu nedenle, sahura kalkamayan veya kalkmayı tercih etmeyen kişilerin de oruç tutabileceği, ancak sahura kalkmanın faziletinden mahrum kalacakları söylenebilir.

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
Ayrıca uzmanlar sahura kalkmadan tek öğün ile oruç tutmanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Özellikle susuz kalmamaya dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor. 


Sahurda ağır besinler yerine 1 bardak süt birkaç adet hurma da doyurucu ve sağlıklı bir sahur tercihi olacaktır. 


Sahura kalmayanlar nasıl niyet edebilir?


Orucun şartlarından biri niyet etmektir. Sahura kalkmakta oruç için niyetlenmektir. Kalben niyet etmek yeterli olsa da dil ile ifade etmekte menduptur. Eğer niyet etmek unutuldu ise güneş tam tepede olacağı vakte kadar oruca ayrıkı bir şey yapılmamış ise niyet edilir. Ramazan oruçlarımız için gecesinden “yarınki tutacağım oruca” şeklinde niyet edilebilinir. Kaza, keffaret oruçlarında ise  imsak vakti geçmeden niyet edilmiş olmalıdır.