Resmen başımıza bela oldu – JN1 varyantı Kayseri'ye de mi geldi?

Uzunca bir süre başımıza bela olan Covid-19 pandemisi sonrası son günlerde hastanelerin ağır grip vakalarıyla dolup taşması, 'Covid'in yeni varyantı JN.1 Kayseri'de mi?' sorusunu akıllara getirdi. Peki JN.1 virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Resmen başımıza bela oldu – JN1 varyantı Kayseri'ye de mi geldi?

2020 yılında ülkemizde binlerce ölüme sebep olan Covid-19 virüsü hala başımıza bela olmaya devam ediyor. Son günlerde Kayseri’de hastanelerin ağır grip vakalarıyla dolup taşması, ‘Covid’in yeni varyantı JN.1 Kayseri’de mi?’ sorusunu akıllara getirdi. Peki JN.1 virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Resmen başımıza bela oldu – Yeni varyant Kayseri'ye de mi geldi?

Kayseri’de hastanelerin acil servisleri ağır grip vakalarıyla dolup taşıyor. Bazı doktorlar ise Covid’in yeni varyantı JN.1’in Kayseri’ye de gelmiş olabileceğini söylüyor. 

Konuyla ilgi yetkililerden net açıklamalar gelmedi ancak vatandaşlar yaşadıkları rahatsızlığın kaynağının JN.1 varyantının olup olmadığını merak ediyor.

Varyantın hızla yayıldığı bugünlerde yetkililerden gelecek açıklamayı bekliyor. 

JN.1 nedir?

Covid-19 varyantı Omicron’un alt varyantı olan JN.1, dünyada nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD’de de görüldü.

Kanalizasyon sularında görüldüğü belirtilen virüsün bağırsakları olumsuz etkilediği düşünülüyor. Yetkililer bu kış, Covid-19 vakalarının ve diğer enfeksiyonların artabileceği uyarısında bulunuyor.

DSÖ tarafından duyurulan yeni varyantın bilinen belirtileri şu şekilde,

Ateş ve titreme, Öksürük, Kas ve vücut ağrıları, Boğaz ağrısı, Nefes darlığı, Tat ve koku kaybı, Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, Baş ağrısı, Kusma, İshal.

JN.1 virüsü ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü ise şu uyarılarda bulunuyor,

Kalabalık ve kapalı alanlarda maske takın
Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kapatın
Ellerinizi düzenli olarak temizleyin
Özellikle riskli kategorideyseniz, güncel Covid ve grip aşılarını yaptırın
Covid belirtileriniz varsa test yaptırın