Prof. Dr. Hakan Aydın yazdı - Siz hangisisiniz: Dijital yerli mi, Dijital göçmen mi?

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın'ın bu hafta kaleme aldığı yazı dikkat çekti. Okuyuculara dijital konular üzerine perspektif sunan Aydın, bu kez de dijitalde yerli-göçmen ayrımının olmadığını savundu. Peki siz hangisisiniz Dijital yerli mi yoksa dijital göçmen mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Prof. Dr. Hakan Aydın yazdı - Siz hangisisiniz: Dijital yerli mi, Dijital göçmen mi?

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın bu haftaki yazısında dijital tehditleri ele aldı. Aydın, dijital tehditlerin yerli ve göçmen ayrımı yapmadığını ifade ederken yazısında risk başlıklarını da bir bir ele aldı.

Prof. Dr Hakan Aydın bu hafta ''Dijital tehditler dijital yerli-göçmen ayrımı dinlemiyor'' başlıklı köşe yazısını kamuoyu ile paylaştı. Aydın dijital yerliler ve dijital göçmenler kavramlarını açıklarken tehditlerin her iki kesimi de ele aldığını vurguladı.

Aydın'ın İletişim Ansiklopedisi'nden aktardığına göre, dijital yerliler 1980'den sonra doğan ve sanal dünyayı hayat merkezine alan, teknolojiyi öğrenmenin ihtiyaç değil hayatın gerekliliği olarak gören 21. yüzyılın çocukları olarak tanımlanıyor.

Prof. Dr. Hakan Aydın yazdı - Siz hangisisiniz: Dijital yerli mi, Dijital göçmen mi?

Dijital göçmenler ise 1980'den önce doğan bireyleri kapsıyor. Bu kesim belli bir yaştan sonra dijital ile tanışan, teknoloji tabanlı öğrenmede güçlükler çeken ve dijital yerlilere oranla daha düşük düzeydeki bireylerden oluşuyor.

Aydın, bu tanımları yaptıktan sonra djital tehditlerin her iki kuşağı de ele aldığını ancak dillere pelesenk olan ''Sizleri telefonla arayarak kendilerini, polis, asker veya savcı olarak tanıtıp adınız veya banka hesabınız terör örgütlerine karıştı diyerek sizden para vb. isteyen şahıslara inanmayın'' uyarısına rağmen günümüzde pek çok dolandırıcılık haberlerinin olmasından yakındı.

Dijital tehditler altında, Online Dolandırıcılık ve Kimlik Hırsızlığı, Hacklenme, Oltalama (Yemleme), Siber Zorbalık, Kötücül Yazılımlar, Telif Suçları, Online Yırtıcılar/Avcılar risk başlıklarını tek tek ele alan Aydın'ın köşe yazısını okumak için tıklayın...