Petrol fiyatları Ortadoğu'daki çatışmalara rağmen düşüyor!

Petrol fiyatları Ortadoğu'daki çatışmalara rağmen düşüyor! Ham petrol fiyatı, çatışmaların arzı tehdit edecek boyuta gelmesi tedirginliğine rağmen petrol vadeli işlemleri salı günü düşüşe geçti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Petrol fiyatları Ortadoğu'daki çatışmalara rağmen düşüyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Petrol fiyatları Ortadoğu'daki çatışmalara rağmen düşüyor! Ham petrol fiyatı, çatışmaların arzı tehdit edecek boyuta gelmesi tedirginliğine rağmen Çarşamba günü düşüşe geçti. Petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü İsrail-Filistin çatışmalarının da etkisiyle yüzde 4’ten fazla yükseliş kaydetmişti.

Paratic'in haberine göre yükselişi ardından Salı günü düşüşe geçen petrol vadeli işlemleri, art arda ikinci günde de düşüş yaşadı. Pazartesi gününe yüzde 4’ün üzerinde artış ile başlayan brent petrol haftaya 87 dolar seviyesinde giriş yapmıştı. Bugün TSİ 15.34 itibarıyla yüzde 0,67 düşüş kaydeden brent petrol, 86,58 dolardan işlem görüyor. Gün içindeyse en düşük 86,21 dolar, en yüksek ise 88,63 dolar olarak kaydedildi.

Ham petrol ise Pazartesi gününe 4’e yakın yükselişle başlayarak 86 dolar seviyesine ulaşmıştı. Bugün TSİ 15.39 itibarıyla yüzde 1,06 düşüşle 85,6 dolara geriledi. Ham petrol gün içinde en düşük 84,97 doları, en yüksekse 86,52 doları test etti.

İsrail büyük bir petrol üreticisi olmamasına karşın yatırımcılar bölgedeki gerilimin artıp artmayacağına odaklandı. Wall Street Journal’ın Pazar günkü iddiasına göre İranlı askeri yetkililer Hamas saldırısının planlanmasına ve koordine edilmesine destek oldu.

Trump yönetiminin 2018’de, ABD’yi Tahran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekmesi ve yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının ardından İran petrol ihracatı keskin bir düşüş yaşadı.

Commerzbank tarafından verilen bilgide Tahran’ın üretim ve ihracatı 2018’den bu yana kısmen toparlandı ve üretim bu yaz günde 3,1 milyon varile çıktı. İhracatınsa günde yaklaşık 2 milyon varile ulaştığı öngörülüyor.

Commerzbank, “Çatışma İsrail ve Hamas’la sınırlı kalırsa mevcut risk priminin yavaş yavaş azalmasını bekleriz. Ancak ING’deki analistler bir notta, özellikle de İran’ın müdahalesi olması halinde bu durumun tırmanma riski hala var.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu senaryoda ABD’nin İran petrolüne yönelik yaptırımlarını daha güçlü uygulanması, petrol piyasasını 2024 yılına kadar sıkılaştıracağı ileri sürüldü.

Kaynak: Buraya tıklayınız