Otomobil almak artık daha kolay!

Bankaların araç kredilerine getirdiği sınırlamalar, faiz oranlarının artması ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle otomobil alacak vatandaşlar kara kara düşünüyordu. Şimdi ise galericilerde yeni dönem başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Otomobil almak artık daha kolay!

Bankaların araç kredilerine getirdiği sınırlamalar, faiz oranlarının artması ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle galericilerden bir hamle geldi. Buna göre bankaların imkanlarından faydalanamayan müşteriler için senetle ödeme seçeneği sunuyor.

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele kapsamında bankalara getirdiği sınırlamalar, artan maaliyetler, ekonomik dalgalanmalar derken piyasada senetli satışlar yeniden canlandı. Özellikle ikinci el ve ticari araç almak isteyen vatandaşları kredi vermek istemeyen bankalar senetle satışın önünü açtı.

Otomobil almak artık daha kolay!

Takvim'de yer alan habere göre, sektör temsilcileri, kredi imkanlarının kısıtlanmasıyla birlikte özellikle ticaret yapan kesimin alternatif çözümlere yöneldiğini belirtirken araç almak zorunda olan ve kredi bulamayan kişilerin senete yöneldiğini bu kapsamda da vatandaşın ev yada iş yerini ipotek gösterdiğini söylüyor.

Senetli satışlar online platformlarda ön plana çıktı. İSTOÇ'ta yer alan Galericiler Sitesi'ndeki vitrinlerinde senetle satışla yapıldığına dair ilanlar görülmeye başlandı.

Senetli satışlarda genellikle aracın yüzde 50'si peşinat olarak isteniyor. kalan kısmı için farklı faiz oranları uygulanıyor. Bazı galeriler yüzde 50, bazıları ise yüzde  60 faiz uyguluyor.

Otomobil almak artık daha kolay!

Peşinat miktarı ise aracın fiyatına göre değişiyor. Eğer peşinat araç fiyatının yüzde 20'sine kadar düştüğünde yüzde 100'e varan faziler uygulanabiliyor.

Bazı galeriler, senetle satış yapacağı kişiden kredi notu talep ediyor. Örneğin 2014 model 928 bin liralık aracın ilanında belirli bir KKB puanı olan müşterilere özel ödeme seçenekleri sunulduğu belirtiliyor.

Galeriler genellikle 12 ay taksit imkanı sunuyor. Ancak bazı galeriler 24 ay taksit imkanı sunabiliyor. Faiz oranları ise genellikle peşinata göre belirleniyor. Örneğin yüzde 70'i peşin kalan yüzde 30'una senet isteniyorsa faiz oranında yardımcı olunuyor. Ancak bu oran banka faizlerinin altında olmuyor.