Orta Anadolu Mısır'a mı taşınıyor?
Kayseri'de 73 yıldır faaliyet gösteren ve şehrin en prestijli fabrikalarından olan Orta Anadolu Mensucat'ın kapanması akıllarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Son olarak fabrikanın Mısır'a tesis açacağı iddiası ortalığı karıştırdı.
Kayseri’de 73 yıldır üretim yapan Türk Orta Anadolu Mensucat, Orta Sanayi’deki fabrikasında üretimine son verdiğini ve 12 Ekim tarihinde ise fabrikanın kapatılacağını duyurdu. Kayseri’de büyük yankı uyandıran haberin ardından iddialar da peş peşe geldi. Son olarak Orta Anadolu’nun tesisini Mısır’a taşıdığı iddiaları gündemdeki yerini aldı.
‘Üretim Mısır’a kayıyor’
Ünlü iş insanı Abdullah Kiğılı geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamasıyla Türkiye’de tekstil sektörünün türlü krizlerler boğuştuğunu, Orta Anadolu’nun bile bu piyasa dalgalanmalarının dışında kalamayacağını belirterek yaşanacak felakete dikkat çekmişti. Kiğılı açıklamasında şu ifadelere yer vererek uyarıda bulunmuştu, ‘Devlet, hazır giyim ve tekstili gözden çıkardı. Anadolu’da fabrikalar kapanıyor. Üretim Mısır’a kayıyor. AVM’ler olmazsa büyüyemeyiz … Ben kapanmaması için kavga verdim. Bu ifadeler, sektör genelindeki tabloyu daha da karanlık hale getiriyor. Üretim kapasitesi baskı altında, maliyetler artıyor, siparişler kayıyor. 6 ay sonra üretici bulmakta sıkıntı çekeceğiz’
Orta Anadolu Mısır’a taşındı iddiası!
Kiğılı’nın açıklamasının ardından Orta Anadolu’nun kapanması akıllarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Tekstilde daralmanın yaşandığına dikkat çeken sendikalar patronların üretimini Mısır’a taşıdığını belirtirken işçilerin mağdur edildiğini bunun kabul edilemeyeceğini dile getiriyor. Şehrin değeri Orta Anadolu ile ilgili bu iddianın gerçekliği önümüzdeki günlerde belli olacak.
Üretimde kara ortak edilmeyen işçiler, 'zarar'a neden ortak?
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan EMEP de, 'Tekstilde daralma var deniyor ama patronlar üretimini Mısır'a taşıdığını kimse söylemiyor. Daha fazla sömürü ve kar için patronlar üretimini Mısır'a taşıyor. Bu kabul edilmemeli' ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.
İşyetinin kapatılması kararı ardından işsiz bırakılan bin 500 işçinin aile fertleriyle birlikte düşünüldüğünde sürecin endişe verici olduğu belirtilen açıklamada, 'Üretimteki kara ortak etmedikleri işçileri 'zarar'a ortak ediyorlar. Yerli ve milli olduğunu söyleyen patronlar daha ucuz iş gücü için Mısır'da tesis açması patronların sömürü hırsını ortaya koyuyor. Binin üzerinde işsiz kalan işçi umurlarında bile değil' ifadelerine yer verildi.
İşçiler mağdur edilmemeli
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı, 'Kayseri'de metal patronları da Etiyopya'ya fabrika kurmuş daha fazla kar için bölgenin yoksul işçilerini sömürmüştü. Tekstildeki süreçte benzer süreçlerdir. Sözümü işçiler mağdur edilmemelidir. Kayserili patronlar bir yandan kentte çalıştırmak üzere Nepal'den ucuz işçi getiriyor. Diğer yandan ucuz işçi maliyeti hesabı yaparak Mısır'a üretim tesisi açıyor. Kısacası sermayedarlar daha fazla kar ve sömürü için 'her yol mübah' diyor. Bu tutumu hiçbir emekçi kabul etmemelidir. Nepal'den ucuz işçi getirip Kayseri Osb'de çalıştıran patron ile Mısır'a tesis açıp ucuza Mısırlı işçi çalıştıran patronun amacı aynıdır. Asıl olması gereken 'ucuz işçi olmayacağız' diyebilmektir. Nerede olursa olsun, nereli olursa olsun işçiler aynı sınıftandır. Sömürüye, işsizliğe, ucuz işçiliğe hayır'