Okuryazar oranı ortalamanın üzerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kayseri Bölge Müdürü Mustafa Uslu, istatistiklere göre Kayseri'de okuryazar oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.

Okuryazar oranı ortalamanın üzerinde

Konuyla ilgili yazılı açıklamasında Uslu, Türkiye'de yüzde 97 olan okuryazar oranı ortalamasının, Kayseri'de yüzde 97 buçuk olduğunu ifade etti. Uslu, "Okuryazarlık önemli bir veri bilindiği gibi. 6 yaşını doldurmuş bütün nüfusu ele aldığımızda bu oran yüzde 97 iken, Kayseri ilinde bu oran yüzde 97 buçuk ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir orana sahip. Net okullaşma oranı ise ilkokul düzeyinde Kayseri’de yüzde 92 iken Türkiye’de yüzde 91.9 ile birbirine çok yakın, kafa kafaya bir oranda. Ortaokul düzeyine geçtiğimiz zaman Kayseri’de yüzde 94.3 iken Türkiye’de bu oran 93.3’lük bir rakam mevcuttur. Lisede ise Kayseri’de yüzde 90.9 olan bu oran Türkiye genelinde yüzde 84’e kadar düşüyor. Bu anlamda da Kayseri için eğitim konusunda pozitif bir gösterge söz konusu diyebiliriz." dedi.

KİŞİ BAŞINA 16 ÖĞRETMEN DÜŞÜYOR
Kayseri'de kişi başına düşen öğretmen ve sınıf ortalamalarının Türkiye ile benzerlik gösterdiğini belirten Uslu, "Kayseri’de ilkokul düzeyinde bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 18 ve bu oran Türkiye’de de aynı olan bir rakam. Ortaokul düzeyinde ise bu sayı Kayseri genelinde bir öğretmene 16 kişi düşüyorken, Türkiye genelinde bu rakam 15’dir. Liseye bakıldığı zaman Kayseri’de bir öğretmene 13 kişi düşüyor iken, bu rakam Türkiye genelinde 11 kişiye kadar düşüyor. Çok fazla fark olmamasına karşın biraz altta kalıyor öğretmen kadrosu. Eğitimde derslik sayısı önemli bir gösterge yani Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısında ilkokul ve ortaokul olarak ele aldığımız zaman bu sayı 24 iken, Kayseri’de bu sayı 25’e çıkıyor. Biraz nüfus yoğunluğuyla da alakalı olmakla beraber arada çok fazla farkın olmadığını görüyoruz. Lise öğrencilerimiz için ise derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 21 kişi, Türkiye’de ise bu sayı 20’ye geriliyor ama aşağı yukarı aynı çok büyük bir fark yok." şeklinde konuştu.

Haber Merkezi