Öğrenciler Talas'ta su sarnıcı buldu

Erciyes Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, hafta sonu fotoğraf çekmek için gittikleri Talas ilçesinde, Han Mahallesi'nde su sarnıcı olarak tahmin ettikleri bir yapı buldu.

Öğrenciler Talas'ta su sarnıcı buldu

Erciyes Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, hafta sonu fotoğraf çekmek için gittikleri Talas ilçesinde, Han Mahallesi’nde su sarnıcı olarak tahmin ettikleri bir yapı buldu. 

Erciyes Üniversitesi öğrencileri Muhammed Ali Arıcan ve İlker Özsayıner, hafta sonu fotoğraf çekmek için gittikleri Talas’ta, Han Camii’nin yukarısında üzeri otlarla kapanmış bir çukur gördü. Taştan yapılmış üç merdivenle çukurdan aşağı inen gençler, içeride 4 odanın olduğu ve Horasan harcı olarak tahmin edilen bir tür sıva ile sıvanmış yaklaşık 20 metrelik bir alan gördü. Harcından, duvarlardaki su izlerinden ve yapı içerisinde bulunan kuyulardan dolayı buranın bir su sarnıcı olabileceğini tahmin ettiklerini söyleyen öğrenciler, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: '2 gün önce arkadaşlarım ile buluşarak eski Talas 'ın tarihi yapılarının fotoğraflarını çekmek için bir tur düzenledik. Han Mahallesi’nde gezerken Han Camii’nin yukarısında kilise ve etrafını keşif ediyorduk kilisenin kayalıklarına yakın olan bölümünde yerde bir insanın yan olarak gireceği bir çukur gördük. Fakat üzerinde otlar vardı. Dikkatli bakılmadığında insanın düşebileceği konumdaydı burası.Merak ederek otları temizlediğimizde zemine doğru üç adet basamağın olduğunu gördük. Basamaklardan içeri doğru inmek biraz zor ama içeri girdiğimizde tünel şeklinde yollar gördük. İçeri de ilerledikçe duvarlarda suyun bıraktığı izleri görmek mümkün. Su sarnıcı olarak kullanıldığı belli oluyor. Zemin tabakasındaki toprağın çatlakları bile hala olduğu gibi duruyor. En sondaki odacıklarda çörten dedikleri su yolu var içeriye suyun dolduğu yer burası. Çörtenin alt tarafında sağ ve solda derin kuyu tarzı zemine doğru yollar var. Burası bizim tahminlerimize göre, büyük ihtimalle Han Cami 'nin altındaki hamama ve cami çeşmesine su ihtiyacı sağlanan bir yerdi.'

DEFİNECİLER BURAYI DA TAHRİP ETMİŞ

Çektikleri görüntülerde de görüldüğü üzere, içerisinde sigara paketleri ve alkol şişeleri görülen yapıyla ilgili olarak, öğrenciler, “Maalesef, her yerde olduğu gibi defineciler buranın da küçük bir bölümünü kazarak tahrip etmişler. Su deposunda define arayan zihniyeti anlayamıyoruz.” dedi.

TALAS İÇİN ALIŞILDIK YAPILAR

Öte yandan, konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Araştırmacı Mehmet Çayırdağ ise, bölgede buna benzer depo ya da sarnıç yapılarının çokça bulunduğunu, söz konusu yapıyla ilgili doğrudan bir bilgisi olmamasına rağmen, anlatılanlara göre buranın, kuyu ve çeşmelerin deposu ya da hamamı takviye eden mahzenlerden biri olabileceğini söyledi.

Haber Merkezi