O tarihe dikkat! Dünyada hayat duracak

Bilim insanları tarafından yakından takip edilen güneş fırtınası, hakkında bilgi verilmeye başlandı. Peki, güneş fırtınası ölüm riski taşıyor mu? Dünyayı nasıl etkileyecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

O tarihe dikkat! Dünyada hayat duracak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilim insanları güneş fırtınası nedeniyle bazı uyarılarda bulunmaya başladı. Yüz yılda bir gerçekleştiği ileri sürülen güneş fırtınası, 2025 yılında olması beklenirken, izlenen güneş aktiviteleri bu gelişmenin 2024 yılının başlarında olabileceği mesajını veriyor.

O tarihe dikkat! Dünyada hayat duracak

Bundan 103 yıl önce 1921 New York Demiryolu Fırtınası, 14 Mayıs'tan 16 Mayıs'a kadar süren ve Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında büyük ölçekli elektrik kesintilerine ve yangınlara neden olan şiddetli bir jeomanyetik fırtınaydı. 

Gerçekleşen bu fırtına, Güneş’ten Dünya’ya doğru hızlanan güçlü bir koronal kütle ejeksiyonu (CME) tarafından başlatıldı. CME, Dünya'nın manyetosferini çarptığında, güçlü elektrik akımlarına ve manyetik alanlara neden oldu. Bu akımlar ve alanlar, elektrik şebekelerini ve diğer elektrikli cihazları bozdu.

Daha erken veya daha geç olabilir!

Dolayısıyla uzmanlar, insanların şimdiden elektronik cihazlarını şarj etmelerini ve mum stoğu yapmaları konusunda uyardı. Bilim insanlarının ön görüsüne göre fırtınanın daha erken veya daha geç de gerçekleşebileceğini de aktardı. 

Güneşin yüzeyinde meydana gelebilecek bu fırtınalar sadece elektronik aygıtlara zarar verdiği ile biliniyor. Yani insan ölümlerine yol açmıyor. Ancak milyonlarca kişi elektriksiz kalmasından ötürü ekonomik kayıplara yol açabilir.