Naci Görür'den 8 İl İçin Uyarı – İçinde Kayseri Var Mı?

Adıyaman'da düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler Sempozyumunda' konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmasında 8 il için uyarı veren Görür, hangi illeri uyardı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Naci Görür'den 8 İl İçin Uyarı – İçinde Kayseri Var Mı?

Adıyaman'da düzenlenen ‘Depreme Dirençli Kentler Sempozyumunda’ konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini vurgulayarak 8 ile uyarıda bulundu.  Özellikle Doğu Anadolu Fayı'nın potansiyel tehlikesine dikkat çekti. Görür, yıllardır süregelen deprem riskine rağmen, hükümetlerden ve yerel yönetimlerden depreme dayanıklı kentler inşa etme çağrısında bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Prof. Dr. Görür, sempozyumda, ‘Dirençli Kentler’ kavramını ilk defa gündeme getiren isim olduğunu belirtti ve bu kavramın artık birçok insan ve siyasi lider tarafından benimsendiğini dile getirdi. Ancak, bunun sadece sözde kalmaması gerektiğini vurguladı ve somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Doğu Anadolu Fayı'nın geçtiği iller arasında bulunan Adıyaman'da yaptığı konuşmasında Görür, Adıyaman kendi depremini yaşamadı dedi. Siz komşunun depremini duydunuz diyen Görür, yaşanan bu deprem de içindeki enerjinin yüzde 20’sini kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer etti dedi. Ayrıca, Doğu Anadolu Fayı'nın kırılması durumunda ortaya çıkacak enerjinin etkisinin çok büyük olacağını ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Görür açıklamasında; ‘Şimdi bu enerjinin önemli bir kısmı hemen yakınında olan Bitlis Zağros Kuşağı'na yüklendi. Ne demektir bu? Bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti demektir. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken, ekstra bir enerji yüklendiği için belki de 50 seneye çekti’ dedi.

Naci Görür'den 8 İl İçin Uyarı – İçinde Kayseri Var Mı?

Konuşmasında, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini dile getiren Görür, özellikle depremde ayakta kalmanın yollarını araştırmak gerektiğini belirtti. Bu çerçevede, depreme dayanıklı binaların inşası ve toplumun bilinçlendirilmesi gibi adımların önemine değindi.

Doğu Anadolu Fayı'nın geçtiği iller arasında Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Bingöl, Elazığ ve Muş bulunuyor. Görür, bu illerin deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, deprem gerçeğine karşı duyarlılık ve önlem almanın hayati önem taşıdığını vurguladı.