Mezarlık ziyareti ne zaman yapılır? Arife mi, Bayram mı daha doğru?

Her bayram arifesinde veya bayram günlerinde mezarlık ziyareti yapmak, ülkemizde önemli bir gelenek haline geldi. Peki, mezarlık ziyaretlerinin bir adabı var mı? Ziyaretler arife günü mü, bayram günlerinde mi yapılırsa daha çok faziletli olur? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Mezarlık ziyareti ne zaman yapılır? Arife mi, Bayram mı daha doğru?

Mübarek Ramazan ayı bitti ve milyonlarca Müslüman Ramazan bayramına kavuştu. Ramazan bayramında pek çok gelenek bulunurken, ahrete irtihal eden yakınların mezarlarını ziyaret etmek de bu anlayışın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Ülkemizde, milyonlarca kişi arife günü veya bayram günleri, mezarlıklara giderek yakınlarının mezarlarını ziyaret ediyor, dualar ediyor, Kuran-ı Kerim okuyor. Bazı kişiler de ölmüşlerin ruhları için şeker ve lokum gibi hediyeler dağıtarak, insanların duasını alıyor.
Pek çok kişi ise, bu tarz ziyaretlerin hangi günlerde yapılmasının daha doğru olacağını araştırıyor. Arife ve bayramlarda mezarlıkları ziyaret etmenin belli kuralları var mı? Mezarlık ziyaret etmenin fazileti nedir? Arife günü mü, bayram günleri mi mezarlıkları ziyaret etmek daha faziletlidir? gibi sorular soruluyor. 

Dinimize göre, kabir ziyareti için kesin bir gün veya zaman dilimi belirtilmediği biliniyor. Ancak akşam saatlerinde kabristanlara girmek uygun bulunmaz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) cuma, cumartesi arife ve bayram günleri kabir ziyaretlerinde bulunduğuna yönelik pek çok rivayet bulunuyor. Bununla birlikte kişi, dilediği zaman mezarlık ziyaretinde bulunabilir.
Ancak dinimize göre, kabir ziyaretlerinde uyulması gereken bazı adap kuralları da bulunuyor. Bunlara uymak sevabı artırır. 

Mezarlık ve türbe ziyaretlerinde İslâm’ın anlayışına ve tevhit inancına tamamen ters düşen, itikâdî bakımdan da tehlikeli görülen tutum ve hareketlerden kaçınmak gerekir. Özellikle türbelerde olan zatları beşer üstü varlıklar olarak düşünmek, olağanüstü güçlerinin olduğuna inanmak, onlardan yardım talep etmek dinimize göre en büyük günahlardan biri olup, insanı şirke kadar götürebilir.

Mezarlık ziyaretinde bulunan kişiler, dünyanın gelip geçici olduğunu düşünmeli, ahreti ve hesap hatırlamalı, bir gün kendisinin de öleceğini ve mezarlıklarda olacağını düşünmelidir.
Kabirleri ziyaret eden kimselere şunu yapmaları tavsiye edilmiştir: Kişi yüzünü, kıbleye veya ölülerin olduğu yöne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.) diyerek selamlar.