Mesai saatleri kısalınca sistem nasıl olacak – Özel sektör de faydalanacak mı?

Milyonlarca çalışan son zamanlarda gündemde sıkça bahsedilen mesai saatleri konusunu araştırıyor. Peki çalışma saatleri kısalırsa sistem nasıl olacak, tatiller de uzayacak mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Mesai saatleri kısalınca sistem nasıl olacak – Özel sektör de faydalanacak mı?

Mesai saatleri düşecek mi sorusu gündemdeki yerini aldı. Çalışanların daha verimli olması amacıyla yapılacak düzenlemeyle haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten, 40 saate indirilmesi planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde İş kanununda eski ve işlemeyen maddelerin azaltılması gerektiğini dile Bakan Işıkhan, düzenlemelerin hayata geçirilmesi için adımlar atılacağını belirtmişti. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik için ilk adımı attı. Peki; özel sektör çalışma saatleri kısalacak mı, kaç saat olacak, haftalık çalışma saatleri 35-40’a mı düşürülecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Mesai saatleri kısalınca sistem nasıl olacak – Özel sektör de faydalanacak mı?

Sabah’ta yer alan habere göre, dağınık mevzuatın toplanması ve düzenlemesine yönelik çalışma ile çalışanların güçlendirilmesi hedeflenecek. Basın ve denizcilikte 48 saate varan çalışmanın yanı sıra diğer meslek gruplarında 45 saatlik çalışma düzeni değişiyor. Tüm meslek gruplarının 35-40 saat çalışmasına yönelik hazırlanacak kanun teklifi bekleniyor.

İş kanunu düzenlemesi ile neler hedefleniyor?

Standart ve mevcut haklar korunacak.
Çalışma saatleri düzenlenecek.
Yıllık izin ve ücretlere değinilecek.
Eskiye göre düzenlenen şartların yeni çağa ayak uydurması sağlanacak.
Yeni haklar belirlenecek.
Dağınık mevzuat ortadan kaldırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti, ‘İş kanunuyla ilgili güzel, verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu da tekerrür eden, işlemeyen bazı yasalar var. Bir tane 19 kanunla ilgili işlemeyen maddeler var. Çok eskiden geçerli olan maddeler söz konusu. Bunların azaltılmaları yönünde. Ama temel haklar bunlar. Temel hakların yani çalışanların hakları korunarak üzerinde aksayan bir de yeni hizmet modelleri var, yeni işler çıktı. Esnek çalışma, uzaktan çalışma platform çalışma, çalışanlarına yönelik güncel verileri de kapsayacak güzel, çağdaş bir temel kanun. Şu an takvim yok. Sadece ön görüşmeleri gerçekleştirdik. Onu da Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişti. Hatta TİSK'in toplantısında hatırlarsanız orada bir toplantı gerçekleşti’

Yeni düzenlemeyle haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate indirilmesi planlanıyor. Ayrıca çalışma saatlerinin meslek gruplarına göre yeniden değerlendirilmesi de gündemde.

Yapılan çalışmalar ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeleri kapsıyor. Örneğin basın iş kanunu ve denizcilik iş kanunda haftalık çalışma süresi 48 saat. Diğer meslek gruplarında ise haftalık çalışma süresi 45 saat.

Bu kapsamda bütün çalışanlarla ilgili çalışma saatlerinin 35- 40 saate indirilmesi planlanıyor. Yeni düzenleme ile dağınık mevzuat bir arada toplanacak ve işin merkezinde çalışan olacak, çalışan güçlendirilecek.

Düzenlemeyle yeni hak kategorileri geliştirilirken, mevcut haklar da korunacak. Çalışanı doğrudan ilgilendiren ‘İş Kanunu’ konusunda çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konular da değerlendirilecek.

Mesai saatlerinin kısalmasının işçi ve işveren yönünden faydaları

-Çalışan personellerin zihnen ve fiziken daha sağlıklı hale getirilip, bu sayede bireyin hastalık izinlerinin azalacağı,
-İnsan kaynaklarında yedek insan gücünün daha az sayıda bulundurulacağı,
-4 günlük çalışma ve 3 günlük tatil vasıtası ile bireyin kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayıracağı,
-Bu çalışma modeli vasıtası ile iş arayanlar bu uygulamayı yapan şirketleri cazip görecek ve işveren için daha fazla yetenekli insan bulunarak şirkete katma değer artacak.
-İş yeri ile ilgili personel maliyetlerinin azalması, örnek yemek maliyeti, enerji maliyeti yol ve servis maliyetlerinin daha hesaplı hale gelmesi.