Merkez Bankası KKM kararını verdi - Bankaların tepkisi ne oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından çıkışları hızlandırmak ve TL mevduatlara olan talebi artırmak için hafta sonu aldığı KKM'de zorunlu karşılık oranlarını artırma kararı alındı. Bankacılık sektörünün nasıl pozisyon alacağı merak ediliyordu. Bankalarda ilk tepki ne oldu?

Merkez Bankası KKM kararını verdi - Bankaların tepkisi ne oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından çıkışları hızlandırmak ve TL mevduatlara olan talebi artırmak için hafta sonu aldığı KKM’de zorunlu karşılık oranlarını artırma kararı alndı. Bankacılık sektörünün nasıl pozisyon alacağı merak ediliyordu. İlk tepki KKM kanallarını kapatmak oldu.

KKM’ye dair alınan karar için bankaların tepkisini eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu paylaştı.

Resmi sosyal medya hesabından paylaşım yapan ünlü ekonomist, kimi bankaların şube dışı kanallardan KKM işlemi yapmayı kapattığını söyledi.

Bankaların TL mevduat hesaplarına vereceği faiz oranının yatırımcıları cezbetme ihtimaline ilişkin yaptığı açıklamada ise “TL mevduat faizleri üzerindeki baskı kalkmazsa önümüzdeki 6 ay içinde 120 milyar dolar gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KKM kararını yorumlayan bir diğer isim olan ekonomist ve akademisyen Emre Alkin de faiz detayına dikkat çekerek sosyal medya hesabından şöyle paylaşımda bulundu:

“Şu ana kadar aldığım haberler bankaların KKM’ye ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) üzerinde faiz vermemek konusunda karar kıldıklarını gösteriyor. Yani yüzde 17-20 arasında faiz teklif edilebilir mudiye. Demek ki ‘döviz düşse de yükselse de kazanıyoruz’ devri bitiyor.”