Memurun yüzü nispeten güldü

Memura ve emekliye yapılan yüzde 25'lik zammın yüzde 30'a çıkarılmasının daha kabul edilebilir olduğunu söyleyen Memur Sen Kayseri İl Temsilcisi Mehmet Emin Aslantürk, 'Alım gücünün yükseltilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz' dedi.

Memurun yüzü nispeten güldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde memura yapılacak zam oranını yüzde 25 olarak açıklamıştı. Memur ve emekliler zam oranını yetersiz bulduğunu dile getirerek duruma tepki göstermişti. Erdoğan dün gerçekleşen AK Parti Grup Toplantısı’nda maaş zamlarının yüzde 30’a yükseltildiği müjdesini verdi. Ayrıca Erdoğan en düşük emekli maaşı için de rekor bir artışa gidildiğini açıklayarak yeni rakamın yüzde 57'yi aşan artışla 5.500 TL'ye yükseltiğini duyurdu. 

“YÜZDE 25’İ KABUL EDEMEZDİK”

Alım gücünün zayıfladığı bu dönemde yüzde 25 oranının yetersiz olduğunu kaydeden Memur Sen Kayseri İl Temsilcisi Mehmet Emin Aslantürk, “Bizim aslında oraya gidiş amacımız zamla alakalı bir şey değildi. Sözleşmeli kadro verilmesi şöleniydi aslında programımız. Tabii Cumhurbaşkanımızın orada spontane gelişen bir konuşması oldu, biz beklemiyorduk. Ne genel başkanımızın ne de bizim böyle bir beklentimiz vardı. Zam oranıyla alakalı açıklama geleceği konusunda bir bilgimiz yoktu daha doğrusu. Cumhurbaşkanımız memur zammı ile ilgili açıklamasında zammı yüzde 25’e sabitlediğini söyledi. Enflasyon farkı artı toplu sözleşme oranının üzerine enflasyon farkı eklendikten sonra 16,40 civarında bir orana tekabül ediyordu bu. Yüzde 9 civarında da bir iyileştirme, refah payı vardı. Normalde toplu sözleşmeden kaynaklı memura yansıyacak oran yüzde 16,47 civarı. Yüzde 25 onun üzerine de yüzde 9 civarında refah payı ekledi. Tabii yüzde 25 oranı bizim beklediğimiz bir oran değildi. Bu zamanda bu kadar hak kaybının olduğu, ekonomik kaybın olduğu, alım gücünün zayıfladığı dönemde yüzde 25 yeterli bulmadığımız bir orandı.” ifadelerini kullandı.

“NİSPETEN RAHATLATTI”

Yüzde 5’lik artışla birlikte yüzde 30’a çıkarılan zam oranını daha kabul edilebilir bulduklarını dile getiren Aslantürk, “Şimdi yeni bir haber aldık. Güzel bir haber. Zam oranı yüzde 30’a çıkarıldı. Biz de bu oranda birbirine yakın bir oran bekliyorduk aslında. Daha kabul edilebilir görüyoruz yüzde 25’e göre. Genel başkanımızın görüşmeleri doğrultusunda bu noktaya gelindi. Geldiğimiz nokta çok güzel. Daha fazla olabilir mi? Ülke şartlarına göre elbette olabilir. Ama dediğim gibi yüzde 25’e  göre daha kabul edilebilir bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Şimdi asgari ücretle ilişkilendiriliyor. Tabii asgari ücret yıllık bazda değerlendirmeye alındığı için yani yüzde 55,6 işte 2023 zammı. Dolayısıyla bu bizim 2023’ün ilk altı aylık oranı Temmuz'da biz yeniden 2. altı ay için bir zam daha almış olacağız. Tabii o zaman karşımıza nasıl bir olay çıkar onu bilemiyoruz. Şu an için nispeten biraz daha rahatladı memur. Piyasa şartları malum. Geriye doğru ekonomik anlamda alım gücü noktasında çalışanların bir kaybı var. Bayağı bir kaybımız var. Dolayısıyla bunun bir şekilde eskiye dönüştürülmesi, kazanımlar noktasında işte alım gücünün yükseltilmesine yönelik çalışmalarımız sürekli gündemde. Buna yönelik çalışma yürütüyoruz. Yüzde 5’lik bir artışın gelmesi nispeten dediğimiz gibi biraz daha rahatlatmış ama şöyle ki bu emekliler için artık düşük miktarda zam alan çalışanlar için daha kıymetli hale gelebilirdi. Ama şu da bir gerçek. Orada en düşük emekli maaşının 3 bin 70 TL civarından, 5 bin 500 TL’ye çıkarılmasının Cumhurbaşkanımız tarafından, bu da güzel bir kazanım gibi duruyor. Biraz daha o düşük maaş alan kardeşlerimizi rahatlattı bu haber. Memurun yüzü de tamamen olmasa da nispeten güldü diyebiliriz.” diye konuştu.

>>Selma Kan