MEB'den yeni sınav sistemi! Ortaokul ve liselerde 16 branşta uygulanacak

Millî Eğitim Bakanlığı, ortak yazılı sınavlarda yeni dönemi başlatıyor. 2026-2027 eğitim öğretim yılında uygulanacak sistemle sınavlar dijital ortamda hazırlanacak, öğrencilerin gelişimi ayrıntılı analiz edilecek. Her sınav dönemi için yaklaşık 8 bin yeni soru hazırlanması hedefleniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okullardaki ölçme ve değerlendirme süreçlerini geliştirmek amacıyla hazırlanan Ortak Yazılı Sınav Sistemi'ni (OYSS) tanıttı. Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci'nin katılımıyla gerçekleştirilen programda, yeni sistemin uygulanmasına ilişkin ayrıntılar paylaşıldı. 2026-2027 eğitim öğretim yılı birinci dönem birinci yazılı sınavlarında kullanılmaya başlanacak sistem, ortaokul ve liselerde toplam 16 branşı kapsayacak. Yeni uygulamayla beceri temelli açık uçlu soruların kullanılması ve öğrencilerin öğrenme süreçlerinin daha ayrıntılı takip edilmesi amaçlanıyor.

Ortaokul ve liselerde hangi derslerde uygulanacak?

Ortak Yazılı Sınav Sistemi, ortaokullarda 5, 6 ve 7'nci sınıflarda; liselerde ise 9, 10 ve 11'inci sınıflarda uygulanacak. Ortaokullarda Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce dersleri sistem kapsamında yer alacak. Liselerde ise Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce derslerinde uygulanacak.

Her sınav dönemi 8 bin yeni soru hedefleniyor

Sistemin temel bileşenlerinden birini, öğretim programlarındaki öğrenme çıktılarıyla uyumlu beceri temelli soru havuzu oluşturacak. MEB, birinci dönem birinci ortak yazılı sınavları öncesinde sisteme yaklaşık 8 bin sorunun aktarılmasını, her sınav döneminde de yaklaşık 8 bin yeni sorunun hazırlanmasını hedefliyor. Sınavlar, eğitim öğretim yılı başında zümre öğretmenleri tarafından belirlenen konu ve soru dağılım tablolarındaki senaryolara göre oluşturulacak. Seçilen senaryoda yer alan öğrenme çıktılarına yönelik iki soru, zümre öğretmenlerinin ortak kararıyla hazırlanacak. Diğer sorular ise Bakanlığın soru havuzundan öğretmenlerin belirleyeceği zorluk seviyelerine göre otomatik olarak seçilecek. Soruların kolay, orta ve zor düzeyleri ile puan değerleri öğretmenlerin mesleki değerlendirmeleri doğrultusunda belirlenecek.

Sınav sonuçları ayrıntılı analiz edilecek

Yeni sistemle sınav sonuçları öğrenci, sınıf ve şube bazında analiz edilebilecek. Böylece öğrencilerin hangi konularda başarılı oldukları ve hangi öğrenme alanlarında desteğe ihtiyaç duydukları belirlenebilecek. Öğretmenler, elde edilen sonuçlardan yararlanarak ders süreçlerini yeniden planlayabilecek. Öğrenciler ise yalnızca sınav puanlarını değil, güçlü oldukları ve geliştirmeleri gereken alanları da görebilecek. Velilere de çocuklarının kazandığı bilgi ve beceriler, ilerleme gösterdiği konular ve desteğe ihtiyaç duyduğu alanlar hakkında daha ayrıntılı geri bildirim sunulacak.

MEB’den sınavlarda yapay zekâ destekli değerlendirme planı

MEB tarafından yapılan açıklamada, sistemin ilerleyen süreçte yapay zekâ destekli soru yazımı ve açık uçlu soruların puanlanmasına yönelik çalışmalarla bütünleştirilmesinin planlandığı bildirildi. Yeni EBA üzerinden öğretmenlerin kullanımına sunulan dijital platform, sınavların planlanmasından soru hazırlanmasına, değerlendirme ve analizden öğrenci gelişimine yönelik geri bildirim sunulmasına kadar tüm süreci kapsıyor.