Kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık alacak vatandaşlara dikkat etmeleri gerekenler konusunda bilgiler veren Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, 'Hayvana baktığımızda tespit edilemeyen hastalıklar için hekimlerden yardım alınmalı' dedi.

Kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kayseri'de kurbanlık hayvanlar görücüye çıkmaya başladı. Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, vatandaşlara kurbanlık alırken dikkat etmeleri hususlar hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIKLI HAYVAN NASIL ANLAŞILIR?

Ergül, hayvanların özellikle dış uzuvlarında eksik olmaması gerektiğini söyledi. Başkan Ergül vatandaşın kendilerine sağlıklı hayvan hakkında sorular sorduğunu belirtti. Ergül, konu hakkında şunları kaydetti: “Büyükbaş hayvanlarda kurban alırken özellikle ön dişlerine bakarız. Süt dişleri dediğimiz inci tanesi gibi sıralanmış alt çenesindeki dişlerin, öndeki 2 dişin düşüp, yerine daha belirgin dişlerin çıkmış olması lazım. Bu şekilde dişini tamamlamış hayvanlar 2 yaşını doldurmuş ve kurban olabilecek vasıftaki hayvanlardır. Bunun haricinde dış görünüşünde hayvanın herhangi bir uzvunda eksik olmamalı. Özellikle mesela kuyruğu kopuk olmamalı, boynuzları düşük olmamalı, kulaklarında herhangi bir kesik veya tamamı ile kopuk olmaması lazım. Genel olarak tabir edecek olursak yemini yiyen, gevişini alan, durgun olmayan hayvanlar genellikle sağlıklı statüdedir.”

KÜPE, HAYVANIN KİMLİĞİDİR

Ergül, hayvanlardaki küpelerin insanlardaki kimlik numarası kadar önemli olduğunu ve bilgilerin tespit edilmesinde yardımcı olduğuna değindi. Küpe numarasında yanılmaların da olabileceğini dile getiren Ergül, sağlıklı görünen ancak kesildiğinde hastalık tespit edilen hayvanların gerekli raporlamanın yapılmasının ardından kaydı ve küpesi olan her hayvana devletin yüzde 99’a kadar tazminat ödemesi yaptığını ifade etti.

İHA