Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!

Kurban Bayramı'na geri sayımın başladığı bugünlerde, gözler kurban fiyatlarına çevrildi. Artan maliyetler ve şap hastalığının da etkisi ile kurban fiyatları hızla artarken, asgari ücretli bir vatandaşın kurbanlık alması ise giderek zorlaşıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..

Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala gözler kurban fiyatlarına çevrildi. Artan maliyetler ve deprem felaketi sonrasında canlı hayvan sayısındaki azalma, fiyatların yüzde 100 oranında artmasına sebep oldu. Kurban pazarlarının yolunu tutan vatandaşlar gördüğü fiyatlar karşısında hayrete düşerken, sıkı pazarlıkların yaşandığı pazarlarda fiyatlar ikinci el araba ve tam altın fiyatları ile yarışıyor. Kurban kesme hayali kuranlar ise durum karşısında kara kara düşünüyor.

(GİRMEYİN) Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!
KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR
Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarlarında hareketlilik artmaya başladı. Kentte, yıl boyunca özenle yetiştirdikleri hayvanlarını pazara getiren besiciler ile kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.
Bu yıl 28 Haziran'a denk gelen Kurban Bayramı öncesi kurban vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını araştırıyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken kurbanlık almak isteyen vatandaşlar, kurban pazarlarının ve besicilerin yolunu tuttu. Sıkı pazarlıkların yaşandığı pazarlarda kurbanlıkların fiyatı ise ikinci el araba ve tam altın fiyatları ile yarışıyor.

(GİRMEYİN) Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!
ŞAP HASTALIĞI FİYATLARI ARTIRDI
Son zamanlarda yüksek enflasyon sebebiyle artan maliyetler fiyatlar artışlarını tetiklerken, 11 ili etkileyen deprem felaketi de birçok hayvanın telef olmasına neden olmuştu. Bunların dışında fiyat artışına sebep olarak bir de şap hastalığı eklendi. Özellikle şap hastalığının gözlemlendiği yerlerde kurbanlık fiyatlarının bir hayli yüksek olduğu görülüyor.
Şap hastalığı birçok ilde karantina uygulamasına gidilmesine sebep olurken, buralarda kurban pazarlarının açılmasının da önüne geçti. 

(GİRMEYİN) Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabiliyor.
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

(GİRMEYİN) Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!
ŞAP HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Hastalığın yayılışı 2 farklı unsurla gerçekleşir:
1- Hasta hayvanlardan bulaşan hastalıklar, ağız salya akıntısı, idrar ve dışkıları, sütü ve mihraklarda oluşan vezikülerin patlaması ile bulaşıyor.
2- Taşıyıcı hayvan ve kaynaklar ise; fare, kuşlar, yaban domuzu, kanatlılar hastalığın yayılmasında rol oynar. Suni tohumlama (Hastalıklı sperm veya malzeme ile), hastalıklı ortamda bulunan kaba yem, hayvan altlığı, su, hastalıklı ortamda kullanılan elbise, kıyafet ve malzemenin (sağım makinesi, kaşağı, zincir) dezenfekte edilmeden kullanılması, hayvan nakilleri (Hastalıklı hayvan, malzeme veya dezenfekte edilmemiş taşıma araçları ile), hastalıklı hayvan ürünlerinin gerekli işleme tabi tutulmadan piyasaya sürülmesi hastalığın salgın haline gelmesinde önemli rol oynar. 

(GİRMEYİN) Kurban kesmek zorlaşıyor: Fiyatlar ateş pahası!