Kurban etini hemen tüketmeyin! -İşte püf noktalar
Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte kurbanlar kesilip etler doğrandı sıra tüketmeye geldi. Yanlış şekilde tüketerek sağlığınıza zarar vermeden önce püf noktalarını okumadan geçmeyin. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberinde...
Kurban Bayramı'nın gelişiyle birlikte etler doğranıp raflarda yerini almaya başladı. Kurban kesimi sonrası eve gelen etlerin ne şekilde muhafaza edileceği, kaç saat sonra tüketilmesi gerekildiği konusunda uzmanlar uyarıda bulundu.
Yaklaşık 12 saat bekletin!
Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmesi konularda uyarılarda bulunan uzmanlar,'Kurban etinin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği, hazımsızlığı önler.Hayvan kesilirken oksijen ve enerji tükendiği için kaslar gevşeyemez.
Bu nedenle, kasların kasılı olmasından kaynaklı ‘ölüm katılığı' denilen rigor mortis gerçekleşebilir. Bekletilmiş etlerde rigor mortis durumu ortadan kalkar ve etin sert olmaması sağlanır. Bu sebeple etin kesildikten yaklaşık 12 saat sonra tüketilmesini öneriyoruz' ifadelerini kullandılar.
Muhafaza ederken dikkat edilmesi gerekenler
Uzmanlar, kurban etlerinin küçük küçük kesilerek buzdolabı poşetine koyularak eksi 2 derecede buzlukta ya da eksi 18 derecede derin dondurucuda saklanmasını öneriyor. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu vurguluyor.