Kötü Haber İyi Haber Midir?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın kaleme aldığı 'Yapıcı Gazetecilik (Constructive journalism)' başlıklı köşe yazısını paylaştı. Aydın köşe yazısında, 'Kötü haber iyi haber midir?' sorusuna yanıt verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kötü Haber İyi Haber Midir?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ‘Yapıcı Gazetecilik (Constructive journalism)’ başlıklı bir köşe yazısını okurlarıyla paylaştı. Aydın Haber7.com'da yer alan köşe yazısında, ‘Kötü haber iyi haber midir?’ sorusuna yanıt verdi.

Yapıcı Gazetecilik, medyanın haber verme işlevini kuşatan, sansasyona, skandallara, negatifliğe, önyargılara, kan varsa manşet var kültürüne karşı bir yanıt olarak ortaya çıktı diyen Aydın; ‘Bu manzaranın insanlarda bir yorgunluğa, bıkkınlığa neden olduğu düşüncesiyle... Kendi iç uyumlarını-dengelerini sağlamak için daha fazla haber ve bilgi arayışına giren insanların mustarip oldukları kötü haber bağımlılığına ve acımasız dünya sendromuna karşı koruyucu bir faktör olma iddiasıyla her geçen gün sesini daha fazla duyurmaya çalışıyor’ ifadelerinde bulundu.

Yapıcı gazeteciliğin kökenini anlatan Aydın; ‘Meşrutiyetin ilanının yarattığı sarhoşlukla, ilgili-ilgisiz herkesin basın yaşamına dâhil olması ya da basın patlaması, çılgınlığı, işleri o kadar kötü bir noktaya taşıdı ki esaslı gazetecileri, gazetelerin ''muzır neşriyatının'' önünü almaya dönük bir özdenetim mekanizması kurmak zorunda bıraktı’ dedi.

Yapıcı gazetecilik ile geleneksel haberciliği karşılaştıran Aydın; ‘Yapıcı gazetecilik teorisyenleri, geleneksel haberciliğin genellikle negatiflik-olumsuzluk ve şüphecilik eğiliminde olduğu, güncel haberlerin ilgili bağlam ve araştırmayla bağlantılı olarak sunulması gerekliliğinin göz ardı edildiği iddiasındalar’ dedi.

Aydın’ın köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYINIZ...