Köşk Sosyete Pazarı açılacak mı?

Normalleşme Planı kapsamında açılan AVM'lerin ardından, Kayseri Köşk Sosyete Pazarı da açılış için hazırlandı. Ancak pazarın açılıp açılmayacağı henüz net değil.

Köşk Sosyete Pazarı açılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan, Normalleşme Planı kapsamında AVM 'lerinde 11 Mayıs tarihi itibariyle açılması kararlaştırıldı. Söz konusu genelgeden sonra sosyete pazarlarının da bu kapsamda tutulup tutulmayacağı gündeme geldi. 

26 Mart tarihindeki genelgeyle semt pazarlarında gıda ve temizlik maddeleri haricindeki tüm malların satışı yasaklanmıştı. 11 Mayıs 'ta başlayacak olan 'normalleşme süreci 'ni kapsayan genelgede ise, AVM 'lerin açılmasının yanı sıra; giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmelerin de AVM 'ler için belirlenen şartları kapsamak suretiyle açılması kararlaştırıldı. Sosyete pazarları da bu kapsamda hizmet verme kararı aldı.

Kayseri 'deki 10 bin metrekare kapalı alana sahip olan Köşk Sosyete Pazarı da, 12 Mayıs itibariyle açılış yapılacağını duyurdu. Ancak, normalleşme planınını içeren genelgede doğrudan 'sosyete pazarı ' ibaresine yer verilmediği için, Kayseri 'deki söz konusu pazarın açılışı eleştiri konusu haline geldi. Bugün açılışı yapılması beklenen pazar önündeki, açılışı bekleyen kalabalık da aynı şekilde sosyal medyada eleştiri konusu oldu. 

İstanbul Valiliği 'nin, "İl Hıfzıssıhha Meclisinin 27 Mart 2020 tarihli 10 Nolu kararının birinci maddesinde faaliyetleri geçici olarak durdurulan; kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazar faaliyetlerinin aşağıda belirlenen kurallar çerçevesinde 11 Mayıs Pazartesi gününden itibaren faaliyete başlamaları kararı alınmıştır." kararında bizzat 'sosyete pazarı ' ibaresinin geçmesi de bu eleştirilere dayanak oluşturdu. Keza, Kayseri Valiliği tarafından gönderilen en son '43 ' sayılı İL Hıfzıssıhha Kurul kararında doğrudan 'sosyete pazarı ' ibaresi yer almıyordu.

SOSYETE PAZARLARININ ÖZEL BİR STATÜSÜ YOK

Sosyete pazarlarının statü olarak hani kapsamda değerlendirildiği sorusunun yanıtını Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Övüç 'e sorduk. Övüç, "Sosyete pazarı adından ayrı bir statü yok. Bunlar kapalı pazar yerleri, kapalı bir alan tuttukları için de ticari işletme kapsamında sayılıyorlar. Ancak kapalı pazar yerleri kapsamında değerlendiriliyorlar. 26 Mart tarihindeki genelgede pazarlarda tekstil malzemelerinin satışı yasaklanmıştı. Ancak en son normalleşme planı ile ilgili genelgede pazarlarda manifatura, tekstil gibi malzemelerin satışı da serbest bırakıldı. Sosteye pazarları da bu kapsamda açıldı." dedi.

Konuyla ilgili olarak, İl Sağlık Müdürlüğü 'nün de, gün içerisinde Köşk Sosyete Pazarı 'nda ilgili incelemelerin yapılacağı öğrenildi.