Koronavirüsten kalanlar: Tat ve koku kaybı

Koronavirüs salgını birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdi. Salgının başlangıcından bu yana enfeksiyonu yaşayan birçok insanın özellikle koku ve tat alma duyularını yitirdiği ortaya çıktı.

Koronavirüsten kalanlar: Tat ve koku kaybı

Çoğu koronavirüs hastası tat ve koku kaybı sorununu tamamen atlatabilse de bazı hastalarda tat ve koku kaybı kalıcı olabilir. Bazı hastalar ise koku işlevini kısmi olarak geri kazanabilir.

Covid - 19 koku kaybının belirtileri

Koku kaybı belirtileri ile tat alma duyusu arasında ortak bağlantı vardır. Koklama ve tat alma duyularında görülen eksiklik, bozukluk ya da yetersizlik gibi durumlar dikkate alınmalıdır. Hastanın koku duyusunda oluşan sorunlar yiyeceklerin ve içeceklerin tadını hissetmesini engeller. İnsan dil yapısında acı, ekşi, tatlı ve tuzlu olmak üzere toplam 4 adet tat alma bölümü bulunmaktadır. Koku ya da tat bozukluğu görülen hastalarda önceden beğendikleri kokular veya tatlar rahatsızlık verebilmektedir.

Covid - 19 koku kaybı olanlara 5 faydalı öneri

Covid - 19 virüsü sonrasında koku kaybı yaşayan kişiler en az hasar ile hızlı şekilde iyileşmek için pratik ve faydalı önlemler alabilir. Alanında uzman olan kişilerden koku eğitimi rehabilitasyonu ile terapilerden faydalanılabilir. Terapiler ile kaybedilen koku duyusunun geri kazanılması amaçlanır. Gül, limon ya da karanfil gibi güçlü kokular ile maruz bırakma yöntemi kullanılmaktadır.

1. Kanın pıhtılaşmasını önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

2. İyileşme sürecini hızlandırmak için vitamin ve mineral gibi takviyeler alınmalıdır. 

3. Covid - 19 virüsü en kısa zamanda tespit edilerek tedavi sürecine hızlı şekilde başlanmalıdır.

4. Serum fizyolojik ya da benzer yoğunluğa sahip olan tuzlu su karışımları ile detaylı burun temizliği yapılmalıdır.

5. Uzun zaman devam eden duyu kaybı, eksikliği ve bozukluğu için mutlaka doktor muayenesi olunmalıdır.

Tat ve kokunun yaşam kalitesi üzerine etkisi çok fazladır. Yediğiniz yemekten tat alamadığınızı, kokusunu duyamadığınızı düşünün.  Ya da evde bir yanık olsa kokusunu alamadığınızı hayal edin.

Uzmanlar bu olağanüstü fonksiyonu tekrar kazanmak için limon, kekik, nane yağı, karanfil, okaliptus gibi maddelerle 12 haftaya kadar uygulanan koku egzersizinin de büyük etkisi olduğunu söylüyor.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi tedaviye erken başlamak her zaman önemlidir. Covid süreciniz bittikten sonra koku alma bozukluğunuz devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

>>Haber Merkezi