Korkutan rakamlar – Kayseri'de kaç esnaf kepenk kapattı!

Kayseri'de 1 yıl içerisinde kepenk kapatan esnaf sayısı korkuttu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Korkutan rakamlar – Kayseri'de kaç esnaf kepenk kapattı!

Pandemi, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan döviz kurları gibi nedenlerle tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de esnaf kepenk kapatıyor.

Korkutan rakamlar – Kayseri'de kaç esnaf kepenk kapattı!

Geçen yıl işyerini kapatarak faaliyetine son veren esnaf sayısı Türkiye genelinde 111 bini aşarak rekor bir düzeye ulaştı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde her ay yayımlanan açılış-kapanış ilanlarına bakıldığında ekonomide özellikle enflasyon/ hayat pahalılığı, faiz ve kurda sert dalgalanmalar, ekonomi politikalarında radikal değişiklikler 2023 yılında pek çok esnafın sicil terki almasına sebep oldu.

Türkiye’de 2023 yılı boyunca toplam 313 bin 774 yeni esnaf işyerinin sicil kaydı yapılırken, 111 bin 576 ile bunun üçte birinden fazla sayıda esnaf işyeri ise sicil terkini ile kapanarak faaliyetine son verdi. Peki Kayseri’de kaç esnaf kepenk kapattı? İşte detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Kayseri’de 2023 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre zorunlu sigortalı kapsamındaki (4b) esnaf sayısı yüzde 4,9 azalarak, 49 bin 801 esnafa geriledi. Kayseri’deki esnaf sayısının ortaya çıkan bu rakamlarla birlikte son 1 yılda 2 bin 588 azaldığı görüldü.

Kapanan işyeri sayısında İstanbul ilk sırada yer alırken İstanbul’un ardından 7 bin 345’le İzmir, 5 bin 713’le Ankara, 5 bin 559’la Bursa, 4 bin 531’le Antalya geldi. Konya, Manisa, Mersin, Aydın, Balıkesir’in de en çok işyeri kapanışı yaşanan 10 il arasında yer aldığı görülüyor.