Konut satışlarında dikkat çeken düşüş – Kayseri detayı!

2023 yılında konut satışları geçen yıla oranla önemli bir azalma gösterirken, Kayseri'de Haziran ayındaki fark dikkat çekti. Peki Kayseri'de konut satışları nasıl gerçekleşti? En çok hangi yabancı uyruklu vatandaşlara konut satışı yapıldı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Konut satışlarında dikkat çeken düşüş – Kayseri detayı!

2023 yılında konut piyasasında gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Türkiye genelinde 2022 yılı Haziran ayında 150 bin 509 konut satışına ulaşılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar 83 bin 636'ya gerileyerek önemli bir düşüş kaydetti. Kayseri'de ise özellikle Haziran ayındaki konut satışlarındaki belirgin fark, piyasada dikkat çeken bir gelişme olarak öne çıktı. 

TÜİK verilerinde göre, Türkiye genelinde konut satışlarındaki düşüş eğilimi, 2023 yılında belirgin bir şekilde hissedilmeye başlandı. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla Haziran ayında yaşanan 83 bin 636 konut satışı, 2022'deki 150 bin 509 rakamından önemli ölçüde geriledi. Bu durum, konut piyasasında önemli bir dengesizlik olduğunu işaret ederken yaşanan deprem felaketlerinin de bu satışlara etkisi gözlemleniyor. 

Kayseri'de ise özellikle Haziran ayındaki konut satışlarındaki farklılık dikkat çekici. Geçen yılın Haziran ayında 3027 konut satılırken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 1983'e düşerek belirgin bir düşüş yaşandı. Diğer aylara göre en büyük fark, bu dönemde yaşanan azalışın en belirgin olduğu konut satışı bu zaman diliminde görüldü.

Öte yandan, 2022 yılında Ağustos ayında 3 bin 139 konut satışı gerçekleşen Kayseri'de, bu yılın aynı döneminde satışlar 3 bin 100'e gerileyerek bir miktar düşüş gösterdi. Ancak en dikkat çeken düşüş Haziran ayında yaşandı.

Konut satışları Ocak-Kasım döneminde %14,9 azaldı

Konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 azalışla 1 milyon 87 bin 349 olarak gerçekleşti.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı

Kasım ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 637 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 234 konut ile İran, 128 konut ile Ukrayna ve 117 konut ile Kazakistan vatandaşları izledi.

Konut satışlarında dikkat çeken düşüş – Kayseri detayı!

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,5 azalarak 2 bin 342 oldu. Kasım ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 790 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 710 konut satışı ile İstanbul ve 316 konut satışı ile Mersin izledi.