Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?

Son zamanlarda artış gösteren kızamık vakaları sonrası Anadolu Haber'e konuşan Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop, bulaşıcı hastalıkların sebebinin düzensiz göç ve aşı karşıtlığı olduğunu söyledi. Altıntop Kayseri'de ciddi bir kızamık vakasının bulunmadığını söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..

Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?

Ülke genelinde kızamık vakalarında yaşanan artış endişe verici boyuta ulaştı. Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa’da 3. sırada yer alırken, İstanbul’da kızamık vakası görülen iki çocuğun yaşamını yitirmesi de Türkiye’de panik ortamı oluşmasına yetti.

Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?
“KAYSERİ’DE VAKA YOK”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop artışın sebebinin düzensiz göç ve aşı karşıtlığı olduğunu kaydetti. Altıntop, “Kayseri’de vaka yok. Kızamık zaten bildirimi zorunlu olan bir hastalık. Kayserimizde şu ana kadar bildirilen benim bildiğim bir vaka yok. En azından bizde yok Devlet Hastanesi olarak” dedi.

Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?
“SEBEBİ DÜZENSİZ GÖÇ VE AŞI KARŞITLIĞI”
Doç. Dr. Altıntop kızamık ve diğer tüm bulaşıcı hastalıkların düzensiz göç ve aşı karşıtlığından kaynaklandığını belirtti. Altıntop, “Kızamık da diğer tüm bulaşan hastalıklar gibi özellikle düzensiz göç olanlardan gelebilir. Normalde aşılı olan toplumlarda biz artık kızamık, kızamıkçık aşıları yapıldığı için biz çok görmüyoruz. Aslında çocuklarda görülen bir hastalık olmakla beraber bu yeni dönemde normal bireylerde de olmaya başlıyor. Burada el hijyeni çok önemli. Nangi hastalıkları taşıyıp taşımadığını insanların bilemiyoruz, özellikle yurt dışı seyahatlerinden gelen insanların. Ayrıca son dönemde pandemi ile beraber bir aşılamama furyası oluşmuş durumda. Biz bunu asla önermiyoruz. Çocukların aşılanmasını istiyoruz. Biliyorsunuz yine aynı benzer şekilde hijyen, mesafe kuralları tüm bulaşıcı hastalıklarda geçerli. Kalabalık ortamlardan özellikle immün yetmezliği olan kişilerin uzak durması gerekir. Bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. Yine son dönemde bu tür hastalıklar koronavirüsün önüne geçmiş durumda. Ama bunları böyle gözle görmek bilmek çok zordur. O açıdan dikkat etmelerini öneriyoruz. Burada en önemli şey aşı. Son dönemlerde artış olmasının nedeni de düzensiz göçün artması ve aşı karşıtlığının artması” dedi.

Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?
“AŞI NOKTASINDA BİLGİ ALINMALI”
Belirtilerin görülmesi halinde hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini aktaran Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop, “Biz özellikle kemoterapi alan, immün yetmezliği olan ya da yaşlı bir bireye ya da aşı olmamış çocuklarda kalıcı hasara neden olabileceğinden dolayı, bazı eğitimli bireylerde de bunu görüyoruz, aşı noktasında bilgi almalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kızamık alarmı! Kayseri'de var mı?