- Haberler
- Röportaj
- Kayserililerin konut tercihi değişti - Atasoy: Küçük daireler revaçta– Vatandaş ne istiyor?
Kayserililerin konut tercihi değişti - Atasoy: Küçük daireler revaçta– Vatandaş ne istiyor?
Kayseri'de konut tercihindeki değişim dikkat çekiyor. Büyük dairelere talep düşüyor, 2+1 dairelere talep artıyor. Vatandaşlrar bu yönelimi aile ferdi sayısının azalmasıyla yorumluyor. Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy da küçük konutların en çok Talas bölgesinde tercih edildiğini belirtiyor. Detaylar haberimizde...
Kayseri’de konut tercihlerinde dikkat çeken bir yaşanıyor. Küçük metrekareli evlere talep artarken geniş evlere ise ilgi azaldı. Kayserililer bu durumu aile sayısının azalması ve ekonomik şartlar olarak yorumladı. Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy ise kentte küçük konutların en çok Talas bölgesinde tercih edildiğini ifade etti.
Yeni nesil küçük ev istiyor
Türkiye’de konut tercihlerinde büyük bir dönüşüm yaşanmaya başlandı. Nüfus artış hızındaki düşüşün de konut talebini daralttığı ifade ediliyor. Verilere göre son dönemde satılan konutların yüzde 34,4’ü tiny house olarak tabir edilen küçük konutlar.
Daha az eşyayla huzurlu yaşam
Küçük konut tercihinde en büyük etkenin kullanım ve bakımda daha ekonomik olması kaydediliyor. Dolayısıyla daha az eşyayla huzurlu yaşam sürme arzusu öne çıkıyor. Verilere göre küçük evlere olan ilgi artarken büyük evlere olan ilgi yüzde 7.6 düştü.
Vatandaş ne istiyor?
Kayseri Anadolu Haber olarak sokağa indik, vatandaşlara konut tercihlerini sorduk. Vatandaşlar genellikle aile fertlerinin azalması ve yalnız yaşam tercihinin artması nedeniyle küçük konutların rağbet gördüğünü belirtti.
Bir vatandaş ise 4+1 eve sahip olduğunu ancak evdeki kişi sayısının azalmasıyla birlikte temizliğinin de zor olduğunu bu nedenle evini satıp 2+1 konut almak istediğini ifade etti.
Küçük evlerinin bakımının kolay olduğunu dile getiren bir vatandaş, ‘Hem temizliği kolay hem ısınması basit. Bence en ekonomik küçük konutlar. Ben de bekarım 1+1 isterim’ dedi.
Bir başka vatandaş ise ‘Bende 2+1 ev aldım. Yanımızda kimse kalmadı. Hanımımla ben varım. Ondan dolayı küçük ev aldım, memnunum.’ ifadelerini kullandı.
Ekonomik durumunu belirten bir vatandaş da ‘Param olsa villada otururum’ cevabını verdi.
Küçük konut tercihi Talas bölgesinde
Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, vatandaşın konut alımında ekonomik boyutunu iyi değerlendirmek istediğini söyledi.
Konut tercihinin eskisi gibi olmadığını belirten Atasoy, nüfus artış hızındaki düşüşün de bu duruma etkisinin olduğunu belirtti.
Atasoy, ‘Geçmiş dönemde insanların alım gücü daha iyiydi. Şimdi alamadıkları için de küçük dairelere yöneliyorlar. Son dönemde özellikle şehir hastanesi ve Talas bölgesinde 1+1 daireler daha çoğalmaya başladı. Talas’ta öğrenciler ve daha çok askeri kesim kalıyor. Geniş daireler ikinci planda kaldı.’ diye konuştu.
Sonuç olarak Kayseri’de kimisi az eşya çok huzur diyor, kimisi ise geniş evin hayalini kuruyor. Ama gerçek şu ki Türkiye’de olduğu gibi Kayseri özelinde de konut alışkanlıkları hızla değişiyo