Kayserililerin gelinlerine yaptığı çok konuşulur!

Kayseri'de gelinlere yapılan ve yıllar yılı süren bir gelenek bu bayramda da gün yüzüne çıktı. Bu geleneği duyan vatandaşlar ise hem Kayseri gelini olmak istedi hem de yok artık dedirtti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....

Kayserililerin gelinlerine yaptığı çok konuşulur!

Kayseri'nin meşhur geleneklerinden biri bu bayramda gün yüzüne çıktı. Öyle ki evli/nişanlı çiftlerin sosyal medya hesapları bile bu gelenkleri yansıttı. İlk bayramlarında gelin ve damada ailelere tarafından hediye verme geleneği bu bayramda çok konuşuldu.

Kayseri'nin düğün ve bayram gibi önemli günlerde ortaya çıkan bir geleneği daha Ramazan Bayramı'nı renklendirdi. Bu geleneğe göre evli veya nişanlı farketmeksizin gelin ve damadın ilk bayramlarında aileler tarafından hediye verilmesi kültürel ve sosyal ilişkileri daha da sıkılaştırıyor.

Kayserililerin gelinlerine yaptığı çok konuşulur!

Geleneksel olarak gelin ve damadın ilk bayramında gelinin ailesinin damada, damadın ailesinin geline karşılıklı hediye veriyor.

Bu gelenekte sıradan hediyelerden ziyade maddi ve sembolik değeri yüksek olan hediyeler tercih ediliyor.

Örneğin Kayseri'de geline hediye vermeyen aileler nakit para veriyor. Bu paranın 500 liradan az olmaması ise dikkat çekiyor. 

Geleneğe göre sadece gelin ve damadın anne babası değil, aile içindeki herkesin; dayı, amca, hala, teyze gibi her bireyin hediye vermesi gerekiyor.

Kayserililerin gelinlerine yaptığı çok konuşulur!

Nişanlı veya evli çiftlerin ilk bayramlarında uygulanan gelenek Kurban Bayramı'nda farklılık gösteriyor. Buna göre Kayserili aileler gelinlerine koç hediye ediyor. Bu koçun boynuzuna takılan bilezikler ise geleneği daha gözle görülür kılıyor.

Kayseri'de gelin ve damadın ilk bayramında bu geleneklerin yerine getirilmesi kültürelliğin ve aile bağlarının günümüzde sürdürülmeye çalışıldığını gösteriyor.