Kayserililer dikkat - Yüzde 50 kâr için başvuru şartları belli oldu!

Kayserililer artık Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkış yapmadan birikimlerinizin yüzde 50'sine kadar olan kısmını çekebileceksiniz. Peki ödemenin başvuru şartları neler? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayserililer dikkat - Yüzde 50 kâr için başvuru şartları belli oldu!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni bir karar alındı. Artık sistem çıkış yapmanıza gerek kalmadan birikimlerinizin yüzde 50’sine kadar olan kısmını çekebileceksiniz. Kayserililerin de merakla beklediği karar henüz yürürlüğe girmedi ancak karınızın yarısını alabilmek için başvuru şartları belli oldu.

Kayserililer dikkat - Yüzde 50 kâr için başvuru şartları belli oldu!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan ‘Bireysel Emeklilik Sisteminde Kısmen Ödeme Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 26 Mart’ta başlaması planlanan kısmen ödeme yönetmeliği 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

Kısmen ödeme uygulamasıyla katılımcı eğitim, evlilik, konut alımı ya da eğitim gibi ödemesini yapamayacağı durumlarda BES’ten çıkış yapmadan ve kazandığı hakları kaybetmeden birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını çekebilecek.

Kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise ise talep durumuna göre değişecek.

Doğal afet ve eğitim durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı verilecek. Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olurken, doğal afet durumunda ise kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), evlilik, konut edinimi ve doğal afet gibi durumlarda birikimlerden yararlanma fırsatı sunan kısmi ödeme uygulamasının başvuru koşulları netleşti.

Kayserililer dikkat - Yüzde 50 kâr için başvuru şartları belli oldu!

Başvuru yapabilmek için belirlenen durumlarda daha önce kısmi ödeme alınmamış olması gerekmektedir. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere sadece bir başvuru hakkı verilirken, doğal afet durumu hariç daha önce kısmi ödeme alanların, önceki kısmi ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir. İlk defa kısmi ödeme başvurusunda bulunan katılımcılarda ise en az 5 yıl sistemde olma durumuna bakılacak.

Aktarılan bilgilere göre, Doğal afet durumu hariç daha önce kısmi ödeme alanların veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması gerekecek.
Bireysel emeklilik sözleşmesinde rehin, haciz veya alacağın devri sözleşmesine konu olmadığı tespit edilecektir. Kısmi ödeme başvurusunun kabul veya ret sonucu, talep formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde katılımcıya bildirilecek.
Katılımcılar, istenilen belgelerle birlikte başvuru yapabilecekleri gibi, başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar evlendiğini veya konut aldığını gösteren belgelerle de başvurabilecekler. Başvurusu kabul edilen katılımcılar, ödeme aldıktan 2 ay sonrasına kadar ilgili belgeleri şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlü olacaklar.

Konut alımı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası sunulacak. Evlilik durumu için e-Devlet sistemi ile üretilen ve üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği, doğal afet durumu için doğal afetin gerçekleşmesine müteakip SEDDK tarafından duyurulan belge ibraz edilecek.

Kısmi ödemeye ilişkin işlem ve hesaplamalar, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacaktır. Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları, henüz katılımcının hesabına intikal etmemiş katkı payı ve devlet katkısı tutarları dikkate alınmayacak.

Kısmi ödeme tutarı yüzde 50'ye kadar belirlenebilecek. Konut alımı ve evlilik durumlarında başvuru yapılırken, kısmi ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması halinde kısmi ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından indirilecek.