Kayserilinin Yeni Sağlık Danışmanı S.A.R.A.H

Tüm dünyayı etkisi altına alan yapay zekâ, artık sağlık alanında da insanların en yakın yardımcısı olacak. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamanın detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayserilinin Yeni Sağlık Danışmanı S.A.R.A.H

Tüm dünyayı etkisi altına alan yapay zekâ, artık sağlık alanında da insanların en yakın yardımcısı olacak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre yeni sağlık danışmanın ismi S.A.R.A.H oldu.

İsmini,  (Smart AI Resource Assistant for Health - Sağlık için Akıllı Yapay Zekâ Kaynak Asistanı) İngilizce kısaltmasından alan yapay zekâ yazılımı, kullanıcıların sorularını cihazlarının mikrofonu aracılığıyla dinliyor ve gerçek zamanlı olarak yanıtlıyor; yanıtlar ekranda bir kadın animasyonuyla sunuluyor.

Kayserilinin Yeni Sağlık Danışmanı S.A.R.A.H

Kullanıcıların sağlık sorunlarına yardımcı olmak amacıyla üretilen S.A.R.A.H, Nisan 2024 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanıtıldı. Yapay zekânın insanlara sağlıklı bir hayat yaşamaları için yol göstermesi bekleniyor.
Yeni sağlık danışanı S.A.R.A.H şu anda sekiz dil anlayabiliyor ve konuşabiliyor. Bu diller ise İngilizce, Arapça, Çince, İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Hintçe ve Rusça olarak belirtiliyor.

Önemli hastalıklarda kullanıcılara erken teşhis konusunda da farkındalık sunması amaçlanan yapay zekâ ile ilgili WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yatığı açıklamada, ‘Sağlığın geleceği dijitaldir. SARAH bize yapay zekânın gelecekte sağlık bilgilerine erişimi daha interaktif bir şekilde iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir veriyor’ dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise açıklamasında daha yumuşak bir görüş belirterek, ‘Yapay zekâ halk sağlığını güçlendirmek için muazzam bir potansiyele sahip olsa da eşit erişim, gizlilik, güvenlik ve doğruluk, veri koruma ve önyargı gibi önemli etik kaygıları da beraberinde getiriyor.’ ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yapay zekâ aracı, ruh sağlığını iyileştirme, sağlığa yararlı gıdalar, kanserin belirtileri, bağırsak sağlığı, horlamayı durdurma, yüksek ve düşük tansiyon, bireysel sporların sağlığa etkisi gibi konulardaki soruları da cevaplandırabiliyor.