Kayserililer dikkat - Büyük cezalar yolda!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında usulsüzlükler tespit edildi. Bakanlık harekete geçerek yeni düzenleme getirildi. Bu düzenlemeye uymayanlar ağır ceza ödeyecek. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserililer dikkat - Büyük cezalar yolda!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirleri kapsamında yaptığı çalışmalara pos cihazlarında gerçekleştirilen usulsüzlükleri de ekledi. Özellikle KDV oranlarında yapılan değişimlerin ardından bazı işletmelerin de tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasında tutarsızlığın ortaya çıktığı belirtildi. Bakanlığın getirdiği düzenlemeye uymayanlara ağır ceza gelecek.

Tutarsızlık olduğu belirtilen işletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ettikleri aradaki fark ile haksız kazanç sağladıkları kaydediliyor.

Kayserililer dikkat - Büyük cezalar yolda!

Bakan Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada e-ticaret siteleri üzerinden yemek siparişleriyle kayıt dışı pos ile satışlarda önemli düzeyde belge düzenlenmediği bilinirken buna karşılık bakanlık adım attı.

Bu kapsamda yeni tip pos cihazlarıyla artık usulsüz yapmak da zorlaşacak. Haziran ayına kadar bütün işletmelerde kullanılacak. Kullanılmadığı takdirde ise ağır cezalar uygulanacağı belirtildi.

Bakan Şimşek, Haziran ayından itibaren yeni nesil pos makinelerinin kullanılacağını belirterek, ''Örneğin herhangi bir şehrin çok işlek bir restoranında gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize bu makine ile haber verecek.''

NTV’de yer alan habere göre, bakanlık pos cihazlarının, usulsüz kullanımı nedeniyle oluşan vergi kaybını bir süredir takip ediyordu.

Kayserililer dikkat - Büyük cezalar yolda!

Bu kapsamda yapılan denetimlerde çok sayıda kayıt dışı pos cihazı tespit eden bakanlık bazı işletmelerin birden fazla pos cihazı kullanmasına rağmen, bunlardan sadece birini yazarkasaya bağlayarak kalan cihazlardan yaptıkları satışlara fatura düzenlemediğini kaydetti.

E-ticaret siteleri üzerinden yemek satışında, özellikle küçük işletmelerin fatura düzenlemediğini tespit eden maliye pos cihazları üzerinden yapılan işlemlerde de fatura düzenlenmediğini tespit etti.

Daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı, cihazların usulsüz kullanımına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Bankalar ve kredi kartı okuma makinesi veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ay Başkanlığımıza göndermektedirler.

Kayserililer dikkat - Büyük cezalar yolda!

Yapılan vergi incelemelerinde mükelleflerin kredi kartı ile satış işlemi olduğu halde, ilgili dönemlerde verilen KDV beyannamelerinde yer alan 45 numaralı 'kredi kartı ile tahsil edilen teslim ve hizmetlerin KDV dahil karşılığını teşkil eden bedel' alanının boş bırakılarak ihmal edildiği, ilgili hâsılatın sadece matrah bildirimi tablosunda yer alan 'teslim ve hizmet bedeli'ne dâhil edildiği görülmektedir.

Yapılan incelemelerde, bazı mükelleflerce kredi kartlarının zaman zaman mal ve hizmet alışverişi dışındaki amaçlar için kullanıldığının ifade edildiği görülmüştür. Bankaların müşterileri ile aralarında yaptıkları sözleşme ile yalnızca mal ve hizmet alışverişi yapılması maksadıyla verdikleri pos cihazlarının, bu amaç dışında kulanılması vergi cezası yaratmaktadır.''