Kayserililer dikkat - Bu haberi okuyan dolandırılmıyor!

İnternet üzerinden dolandırıcılar bir hayli artmış durumda. Kayserililer bu habere dikkat etsin. Bu haberi okuyanlar dolandırılmıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde…

Kayserililer dikkat - Bu haberi okuyan dolandırılmıyor!

Günümüzde internet kullanımı arttıkça internet dolandırıcıları da aynı oranda artmış durumda. Kayseri Anadolu Haber olarak Kayserililer için alınabilecek önlemleri derledik. Detaylar haberimizde..

İnternette giriş yaptığınız ve sosyal medya üzerinden yönlendirildiğiniz sitelere dikkat edin. Çünkü bu siteler ‘Yaprak Site’ olabilir!

Bilindik pazaryeri platformları dışında kredi kartıyla alışveriş yaptığınız sitelerde dikkat etmeniz gereken şeyler bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ‘Yaprak Site’. Bu siteler bilindik sitelerin orjinalinin birebir aynısı yapılan siteler anlamına geliyor.

Yaprak site dolandırıcılarının hedefi bilgisayar ve telefon bilgisi yalnızca başlangıç düzeyinde olan kullanıcılara yönelik.

Kayserililer dikkat - Bu haberi okuyan dolandırılmıyor!

Yaprak site dolandırıcıları, bu kullanıcıların teknolojiyle ilgisi olmadığını biliyor ve google'da ‘otel kirala, x oda kirala’ gibi anahtar kelimeleri kullanarak bu ‘yaprak sitelere’ yani orijinalinin birebir aynısı şekilde yapılmış sitelere yönlendirerek telefon bilgisi başlangıç düzeyinde olan kullanıcıları gasp ediyor.

Peki yaprak site dolandırıcılarına yönelik hangi önlemleri alabiliriz?

Öncelikle bir siteye girdiğinizde yukarıda yeşil kilit işaretinin olmasının yani ‘bu site güvenli/SSL sertifikası mevcut’ yazmasının hiçbir önemi yok. Çünkü SSL sertifikaları bedavaya alınıyor ve dolandırıcılar da güven sağlayabilmek adına zaten ilk olarak bu gibi işlemleri hallediyor.

Daha sonra Google'da arattığınız anahtar kelimelerde girdiğiniz sitedeki fonksiyonların aktif olup olmadığını kontrol edin. Yaprak sitelerde genellikle yalnızca ödeme kısmıyla ilgili fonksiyonlar çalışıyor. Yani ‘iletişim’ gibi sayfalara girdiğinizde oradaki fonksiyonların hiçbiri çalışmıyor ve  sayfadaki butonların birçoğu pasif durumda.

Bilindik ilan platformlarındaki (Sahibinden, Letgo vs.) üzerinden mesaj olarak gönderilen linklere tıklayarak kesinlikle ödeme yapmayın, karşınıza o sitelerin birebir aynısı çıksa bile emin olun ki bir yaprak site yani kopya site ile karşı karşıyasınız, yaptığınız ödeme platforma değil direkt olarak dolandırıcıya geçmiş oluyor.

Kayserililer dikkat - Bu haberi okuyan dolandırılmıyor!

Kayserili vatandaşların Sanal kart kullanımı gerçekten önemli. Yani ‘nasıl olsa şifre gelmeden kartımdan para çekemezler’ diye düşünmeyin, yurt dışı sistemlerini kullanarak kartınızdan çok ciddi miktarlarda para çekip ve bunu tamamen şifresiz yapabiliyorlar. O yüzden internet üzerindeki tüm işlemleriniz için sanal kart oluşturun ve sanal kartınızda yalnızca işlem yapacağınız tutar kadar para bulundurun. Limitinizin hepsini tanımlamayın.

Bir anahtar kelime arattığınızda aynı isimle kaç tane site bulunduğuna dikkat edin. Örneğin ‘Beforenight otel rezervasyonu’ yazdınız ve bununla ilgili farklı domain isimleriyle 3-4 tane site çıktı, buradan şunu anlamalısınız ki dolandırılmaya bir nefes kadar yakınsınız, Hiçbir şekilde orijinal siteyi bulmakla uğraşmayın ve bilindik platformlardan rezervasyon yapmayı deneyin.

Ve son olarak Google'ın algoritmasında normal bir şey aradığınızda bile ‘.fr, .it, .be’ gibi domainler karşınıza çıkıyor ve bunlar sizi yaprak siteye yönlendiriyor ve dolandırılmanızı sağlıyor. Girdiğiniz domainin doğru domain olduğundan tamamen emin olun. ‘Domain Whois’ üzerinden girdiğiniz sitenin adını ve uzantısını girerek o domainin hangi yılda kayıt edildiğini, kim tarafından kayıt edildiğini sorgulayabilirsiniz fakat bu kesin bir doğrulama yöntemi değildir. Çünkü dolandırıcılar yıllardır açık olan yenilemesi geçtiği için düşmüş bir domaini yenileyerek üzerine almış olabilir.