Kayserili Paşa'dan Hırka-i Şerif ziyareti!

TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde Hırka-i Şerif'İ ziyaret etti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserili Paşa'dan Hırka-i Şerif ziyareti!

TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kutsal emanetlere ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Akar ve beraberindekiler Hırka-i Şerif'i Destimal programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne gitti. Cuma namazını burada kılan Erdoğan, namaz sonrası cemaate hitap etti.

Erdoğan ardından Topkapı Sarayı'nda bulunan kutsal emaneti salavatlar eşliğinde açtı. Erdoğan, Hırka-i Şerif'e dokundurduğu mendilleri Akar, İletişim Başkanı Fahretttin Altun ve beraberindekilere hediye etti.

Kayserili Paşa'dan Hırka-i Şerif ziyareti!

Destimal programı nedir?

Osmanlı döneminde her sene Ramazan ayının 15. günü Topkapı Sarayı'nda düzenlenen Destimal Töreni için hayırseverlere, öğrenci okutanlara, kervansaraylar yaptıranlara Topkapı Sarayı'ndan davetiye gönderilirdi.

Davetiyeyi alan kişiler memleketlerinden saraya yola çıkarken umreye uğurlanırcasına uğurlanırdı. Törende Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.) hırkası altın sandıkla getirilir, salavat eşliğinde açılır. İçinden altın bir çekmece çıkar. Bu çekmece de açılır. 

İçinden Hırka-i Şerif çıkarılır sonra ''destimal'' denilen mendiller getirilir ve Hırka-i Şerif'e tek tek dokundurularak davet edilenlere hediye edilirdi.

Öyle ki mendili alan hayırseverler öldükleri zaman bu mendilin yüzlerine kapatılmasını vasiyet ederlerdi.