Kayseri'yi zor günler bekliyor!

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de buğday hasadı başladı. Kayserili çiftçiler zor günlerin geleceğini söylüyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'yi zor günler bekliyor!

Yüksek enflasyon, artan girdi maliyetleri derken Kayseri dahil 81 ilde başlayan buğday hasatlarıyla birlikte çiftçiler zorlu bir dönemden geçiyor.

Kayseri’de buğday üreticileri, girdi maliyetlerinin yükselmesi ve fiyatların baskı altında kalması sebebiyle zor günler yaşıyor. Hasat mevsiminin de başlamasıyla birlikte, çiftçilerin enflasyonla orantılı bir gelir artışı beklentisi varken, üreticilerde ekonomik dinamiklerin bu beklentiyi karşılamayabileceği endişesi hâkim.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) da yayımladığı verilere göre, artan maliyetler ve fiyatların düşük kalması, tarım sektöründe ciddi kaygıları da beraberinde getirdi.

Kayserili üreticiler, enflasyonun getirdiği mali baskı altında gelirlerinin azalmasından endişe ederken bu durumun üretim hacmini ve ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atabileceği tartışılıyor.

Buğday, Türkiye’nin tarımsal ekonomisinde kritik bir önem arz ediyor. Ancak maliyetlerin artması ve fiyatların düşük seyretmesi çiftçileri zor duruma düşürüyor.

 Enflasyonla eş değer bir fiyat artışı umudu taşıyan üreticiler, piyasa koşullarının belirsizliği ve ekonomik zorluklar karşısında üretim planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilirler.

Buğday üretiminde meydana gelebilecek azalma ile ülkenin gıda ihtiyacını karşılama kapasitesinin azalabileceği endişesi de yetkilileri korkutan bir diğer önemli unsur olarak görülüyor. Böyle bir durumun yaşanması halinde hem yerel tüketimin hem de ihracat dengelerinin sarsılması tehdidiyle karşı karşıya kalınabilir.

Kayserili çiftçiler önümüzdeki kritik dönem sebebiyle bu zorlu süreçten nasıl çıkılacağını merak ediyor.