Kayseri'ye 21 yılda neler yapılmış neler!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kayseri'ye son 21 yılda yapılan yatırımları bir bir sırladı. Yatırımlardan bazıları ise dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'ye 21 yılda neler yapılmış neler!

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kayseri’ye son 21 yılda yapılan yatırımları da açıkladı. Kente 568 Bin 725 dekar arazinin suyla buluşturulduğunu belirten Balta, ‘’Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir.” dedi.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı suyun değeri her geçen gün artıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanarak hizmete sunulan, içme suyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Genel müdürlüğümüz işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir.’’ dedi.

Balta, Kayseri’ye son 21 yılda yapılan yatırımları da açıkladı. Kente 568 Bin 725 dekar arazinin suyla buluşturulduğunu belirten Balta, ‘’Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yılda Kayseri’de inşa ettiğimiz 52 sulama tesisi ile 568 Bin 725 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” ifadelerini kullandı.

Balta, Elverişli tarım arazileri, uygun iklim özellikleri ile İç Anadolu’nun tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Kayseri’de refah düzeyinin artması için son 21 yılda, 158 Tesis ile 37 Milyar 493 Milyon 162 Bin TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Balta, “Kayseri’de son 21 yılda 11 baraj, 4 gölet, 4 yeraltı depolaması ve 1 HİS göleti inşa ettik ve böylece 455,64 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık.” diye konuştu.

Balta, Kayserili çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini, şu anda da 1 baraj ve 1 göletin yapım çalışmalarının devam ettiğini, işlerin tamamlanması ile 5 bin 810 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedeflediklerini anlattı.

Öte yandan, Kayseri’de taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 64 taşkın koruma tesisi ile Kayseri şehir merkezinin 66 yerleşim yeri ve 10 bin 270 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ifade eden Balta, 20 taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Kayseri’de 13 işin tamamlanarak 1 milyon 804 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Balta, “Kayseri’de 134 yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” dedi.

Kayseri’de son 21 yılda 9 Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 740,40 milyon kiloWatt/saat enerji üretimi sağlandığını dile getiren Balta, şunları kaydetti: “Kurulu gücü 174,64 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 1 Milyar 700 Milyon TL katkı sunuyoruz. Şuan planlama ve projelendirme safhasında olan 4 HES ile de Ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yaklaşık 308 bin hanenin enerji ihtiyacını Kayseri’de kurulu HES’lerle karşılıyoruz.”

Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Balta, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Kayserililerden, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle ‘Türkiye Yüzyılı’ idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.