Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!

Kayseri son günlerde işleme alınması beklenen dev altın rezervleriyle adından söz ettiriyor. Adeta 'Kayseri'nin taşı toprağı altın' dedirten gelişmelerle tüm gözler Kayseri'ye çevrildi. Peki son gelişmeler neler, altın rezervleriyle ilgilenen dev şirketler hangileri? Ayrıntılar haberimizde…

Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son günlerde ortaya çıkan gelişmeler ‘Kayseri’nin taşı toprağı altın’ dedirtiyor. Kaşköy Mahallesi’nde 34 milyar TL değerinde altın rezervi bulunması ve önemli şirketlerin buraya dev yatırımlar yapacağını açıklaması ile gözler Kayseri’ye çevrilmiş durumda. 

Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!

Yıllardır İstanbul için söylenen ‘taşı toprağı altın’ sözü artık Kayseri için söylenecek. Kayseri’nin altın rezervi konusunda Türkiye’nin en zengin illeri arasında bulunduğu belirlendi. Geçtiğimiz aylarda Kocasinan ilçesine bağlı Kaşköy Mahallesi’nde 34 milyar TL değerinde altın rezervi bulunması ile tüm madencilerin gözleri Kayseri’ye çevrildi.

Kayseri’nin, yeraltı madenleri konusunda Türkiye’nin en zengin kaynaklarından birine sahip olduğu belirtiliyor. Develi ve Yahyalı’da yıllardan beri önemli bir geçim kaynağı haline gelen madencilik, hem katma değer hem de istihdam sağlarken, şimdi de Kayseri’de çok büyük miktarlarda altın madeni rezervi olduğu ortaya çıkmaya başladı.

Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!

Geride bıraktığımız Mayıs ayında Kayseri’nin Kocasinan ilçesi Kaşköy Mahallesi’nde 1.2 milyar dolar (34 milyar Türk lirası) değerinde altın rezervi bulunduğunun açıklanması büyük heyecan yaratmıştı. 

Yapılan teknik incelemeler neticesinde Kaşköy Mahallesi’ndeki altın madeninin 16 ton civarında olduğu belirlenirken, güncel piyasa değerinin 1.2 milyar dolar olduğu ifade edilmişti. 

Kayseri ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak bu rezervin çıkarılması için çalışmalar son aşamaya gelinde. Yetkililer, yılsonuna kadar bu rezerve ulaşılıp, altın madeninin çıkarılacağını belirtiyor.

Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!

Altın madeni konusunda önemli bir gelişme ise Develi’de yaşandı. Uluslararası bir maden firması olan Kanadalı şirket Centra Gold’un Türkiye Ülke Müdürü David Bickford, firmalarının Kayseri Develi’deki Öksüt Madeni’ne bugüne kadar 250 milyon dolar civarında yatırım yaptığını, ancak bununla sınırlı kalmayacaklarını açıkladı. Yakın zamanda 40 milyar dolar daha yeni yatırım planladıklarını duyuran Bicfokd, Kayseri’nin farklı bölgelerinde arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Bickford, Türkiye’nin ve Kayseri’nin potansiyeline inandıklarını bu nedenle yeni maden yatakları konusunda arama çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Kayseri'nin her yerinden altın fışkırıyor!

Ekonomim.com’un haberine göre, Develi’deki madende 35 ton rezervleri olduğunu ifade eden Bickford, Öksüt’te bu yıl 5,5 ila 6 ton arasında üretim yapmayı planladıklarını söyledi. Bickford, Öksüt’ün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Türkiye’de finans desteği verilen ilk maden projesi olduğunu da vurguladı. Develi Yahyalı havzasında istihdam sağlayan tek kuruluş olduklarına dikkat çeken Bickford, ‘Şu anda müteahhitler dahil yaklaşık bin 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. İstihdamımızın büyük bölümü Develililer oluşturuyor. Mevcut kadın çalışan oranımız ise yüzde 15. Bu bizim sektörde yüzde 7.’ şeklinde konuştu.

Hem Kaşköy Mahallesi hem de Develi’de yaşanan bu gelişmeler, tüm gözleri Kayseri’ye çevirdi. Pek çok şirket, Kayseri’de altın madeni aramak için çalışmalara başladı. Birkaç yıl içinde Kayseri’nin altın madeni konusunda çok önemli bir merkez haline geleceği belirtildi.