Kayseri'nin gözbebeği eskiden başkasına aitmiş!

Kayseri'de doğal güzellikleriyle gözbebeği olan o ilçe aslında başka bir ile aitmiş. İlçe sakinlerinin birçoğu yaşadıkları yere ait geçmişi bu haberi okuduktan sonra öğrenecek. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'nin gözbebeği eskiden başkasına aitmiş!

Kayseri'de Kapuzbaşı Şelaleri, Yedigöller ve Zamantı Irmağı ile adeta gözbebeği olan Yahyalı ilçesi aslında Niğde'ye bağlıymış. Kayserililer ise Yahyalının Kayseri'ye nasıl bağlandığını merak ediyor...

Zamanla birçok ilde mulki sınırlar sürekli olarak değişti. Bu gelişmelerle birlikte, ilçe sayıları ve bu ilçelere bağlı mahalle sayıları da giderek arttı.

Yahyalı ilçesi ise Anadolu’nun Türkleştirilmesi faaliyetlerine zemin hazırlamak üzere, Anadolu’ya gelen Türk güçlerince kurulmuştur.

İlçe, Kayseri'nin güneyinde kurulmuş olup, kuzeyi Develi, güneydoğusu Adana’nın Feke İlçesi, güney batısı ve güneyi Niğde’nin Çamardı ve Kayseri’nin Yeşilhisar İlçeleri ile çevrilidir.

Kayseri'nin gözbebeği eskiden başkasına aitmiş!

Kayseri Valiliği internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Türklerin önderliğini Seyidi Ali, Yahya Ali (Yahya Gazi) ve Benli Gazi’nin yaptığı belirtilmektedir. İlçe Yahyalı adını Yahya Ali,Gazibeyli Mahallesi ise adını 'Benli Gaziden' adlığı ifade edilmektedir.

İlçede bulunan Ulu cami önündeki türbenin Yahya Gazi’ye ait olduğu bilinmektedir. Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bahçedeki mevcut Kümbet içersindeki kitabede yazılı olan 1075 tarihi adı geçen kişilerin önderliğindeki Türk güçlerinin, bu tarihlerde Yahyalıya geldiklerini göstermektedir.

İlçede halen mevcudiyetini koruyan tarihi yapıların Anadolu Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır. 1913 yılında Belediye teşkilatına kavuşan şehir, o yıllarda Niğde’ye bağlı bir kasaba iken, Cumhuriyet döneminde Develi ilçesine bağlı bir nahiye durumuna gelmiş ve 1954 yılında Kayseri’ye bağlı ilçesi statüsüne kavuşmuştur.