Kayseri İçin Kâbus Geri Döndü!

Kayseri'de Bahar aylarının gelmesi ile birlikte, piknik sezonu da başladı. Uzmanlar sıcak havaların kâbusu için vatandaşları uyarıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayseri İçin Kâbus Geri Döndü!

Uzmanlar, bahçe, orman, bağlar ve piknik alanları gibi sulak alanları bulunan yerler için vatandaşları ‘Kene’ tehlikesine karşı uyarıyor.

Kayseri İçin Kâbus Geri Döndü!

Kenelerin vücuda girmesini önlemek amacıyla, vücudu örten giysiler giyilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, şu uyarılarda bulundu;

Kene olan alanlardan uzak durulmalı.
Kene kolay görülebildiği için açık renkli giysiler giyilmeli.
Uzun çorap, uzun kollu gömlek gibi koruyucu giysiler seçilmeli.
Açık alanlara çıkmadan kene kovucu sprey kullanılmalı.

Kayseri İçin Kâbus Geri Döndü!
Kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, kene sıkılmamalı, penset veya benzer aletle mekanik olarak çıkarılmamalı.
Çıkarmada zorluk yaşanırsa hastaneye başvurulmalı
Kene teması sonrasında ateş ve kırıklık görülürse zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.

İlk Müdahale Nasıl Olmalı?

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vatandaşların kendilerini ve çocuklarını kontrol etmesi gerekiyor. Kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil vücudunuzu kene olup olmadığına dair kontrol etmeli, eğer kene tutunmuşsa vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu yerden çıkarmalısınız. Keneyi tutunduğu yerden çıkarmak için kesinlikle çıplak el kullanmamanız öneriliyor. Ellerinize eldiven takıp bir cımbız yardımız ile vücudunuzdan keneyi çıkarabileceğiniz ifade edilirken, cımbızın sonrasında steril edilmesi veya atılması gerektiği de ifade ediliyor.

Kayseri İçin Kâbus Geri Döndü!

Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalıyor. Keneyi çıkarsanız da çıkarmasanız da bir hekim kontrolünden geçmeniz öneriliyor.