Kayseri deprem tarihi - Kayseri Haberleri

Kayseri, antik dönemlerden bu yana birçok medeniyeti ağırlamış ve tarih boyunca değişik isimlerle anılmış bir Anadolu şehri. Kültepe ve Franktin'de başlayan yaşam izleriyle, şehrin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Kayseri'nin zengin ve çalkantılı deprem geçmişi, şehrin sadece kültürel mirası değil, aynı zamanda jeolojik yapısını da şekillendirmiş durumda. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde...

Kayseri deprem tarihi - Kayseri Haberleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Antik Dönemden Selçuklulara: Kayseri, M.Ö. 3000'den itibaren Kültepe, Kaniş Krallıkları, Hitit İmparatorluğu, Geçi Hitit Dönemi, Klikya Krallığı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma egemenliğine giren şehir, milattan sonra 14 yılında kaydedilen ilk depremi yaşamıştır. 1067 yılında Selçukluların şehri ele geçirmesiyle yeni bir dönem başlamış, ancak 1072 yılındaki deprem şehri büyük ölçüde yıkmıştır.

Moğol İstilasından Cumhuriyet Dönemine: Moğol istilasının ardından Danişmentliler ve Haçlılar döneminde şehir yıkıma uğramış, 1584 yılında ise 8 büyüklüğündeki deprem 33.000 nüfuslu şehirde büyük bir felaket yaratmıştır. 1714 ve 1717 yıllarında meydana gelen şiddetli depremler, Ulu Cami gibi tarihi yapıları da etkilemiştir.

20. Yüzyıl ve Sonrası: 1940 ve 1960 yıllarında meydana gelen orta şiddetli depremler, 1998'de yaşanan ve 45 binanın hasar gördüğü deprem ve 2008'de kaydedilen 4.9 büyüklüğündeki deprem, Kayseri'nin deprem tarihine yeni sayfalar eklemiştir.

En Güncel Depremler: 2021'de Sarıoğlan ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından, Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan büyük sarsıntılar, Kayseri'de de hissedilmiş ve halk arasında büyük bir korku yaratmıştır.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre, son yıllarda Kayseri ve çevresinde meydana gelen artçı sarsıntılar, şehrin deprem geçmişinin hala devam etmekte olduğunu gösteriyor. Tarih boyunca birçok medeniyeti ağırlayan ve birçok doğal afetle karşı karşıya kalan Kayseri, bu zorlukları birlik ve beraberlik içinde aşmaya devam ediyor. (Bu haber köşe yazarımız Hüsamettin Urfalıer'in köşe yazısından alıntı yapılarak yazılmıştır)