Kayseri'deki 4 üniversitede eğitim yüz yüze olacak mı?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın, 3 Nisan tarihinden itibaren üniversitelerde dileyen öğrencilerin devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim alabileceğini açıklamasından sonra gözler üniversitelere çevrildi. Her üniversiteye kendi koşullarına göre karar alma yetkisi tanınmasından sonra Kayseri'de Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde eğitimlerin yüz yüze yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İşte detaylar…

Kayseri'deki 4 üniversitede eğitim yüz yüze olacak mı?

Kahramanmaraş’ta 6 Şubatta meydana gelen depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm yurtta yükseköğretimde online eğitime geçileceğini açıklamıştı. Erdoğan, bu kararın alınmasına gerekçe olarak, depremzedeler için öğrenci yurtlarına ihtiyaç duyulmasını göstermişti. Bu açıklamadan sonra öğrenciler yurtları boşaltmış, özel evlerde kalanlar ise kira sözleşmelerini iptal ederek, ailelerinin yanına dönmüşlerdi. Ancak bu karar, öğrencilerin yanı sıra akademik camiayı da memnun etmemişti.

Yapılan tüm çağrılara rağmen üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilmedi ve online eğitim başladı. 1 aylık zaman zarfında yaşanan sorunlar artınca, YÖK toplanarak, üniversitelerde hibrit modele geçilip geçilmeyeceğini tartıştı. YÖK, aldığı kararlar, her üniversitenin kendi durumunu değerlendirmesi koşuluyla, öğrencilere yüz yüze eğitimin önünü açtı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı düzenleyerek 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı. Özvar'ın açıklamalarından öne çıkan hususlar şu şekildeydi: 3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere; Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine, Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına, Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6'ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla yüzde 30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına, karar verilmiştir.

Bu açıklamadan sonra bütün öğrencilerin gözleri üniversitelere çevrildi. Herkes, yükseköğretimin hem online hem de yüz yüze nasıl yapılacağını sorarken, Kayseri’deki üniversitelerin alınan kararın kapsamında olmadığına yönelik açıklama, kargaşaya neden oldu. Bu konudaki bilgilendirme ise Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan geldi. Konu ile ilgili Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan resmi bir açıklama yapılmadı, ancak öğrencilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek Kayseri üniversitelerinin eğitime online eğitim ile devam edeceği bilgisine yer verildi.

Kayseri’deki üniversitelerde eğitim gören öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından gönderilen mesaj, kafa karışıklığına neden oldu. Öğrenciler eğitim gördüğü üniversiteleri arayarak hangi açıklamayı dikkate alacaklarını sordu. Üniversitelerin senatoları geç bir saatte toplanıp, alınan kararları geç bir saatte açıkladılar. Erciyes Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının, 31.03.2023 tarih ve 420768 sayılı Kararı Üniversite Senatomuzda değerlendirilmiş, öğrencilerimizin mevcut koşulları göz önünde bulundurularak, bir sonraki değerlendirmeye kadar, eğitim öğretim süreçlerine ilişkin 21/02/2023 tarih ve 09 sayılı Üniversite Senatosunun aldığı kararların mevcut haliyle devam etmesine oy birliği ile karar verilmiştir” denildi. Erciyes üniversitesi öğrencilerin, üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan bu açıklamayı “garip” olarak değerlendirdi. Çünkü açıklamada ne denilmek istendiğini kimse anlayamadı. Öğrencilere bulmaca çözdürmeye yönelten bu açıklama ile eğitimin yüz yüze mi yapılacağı, yoksa online mı devam edeceği anlaşılamadı. Ancak daha sonra yapılan açıklamalardan, Kayseri’nin depremde zarar gören 11 ile yakın olan 13 il içinde olduğu, yurtların halen depremzedeler tarafından kullanıldığı gerekçesi ile Erciyes Üniversitesi’nde eğitimin online olarak yapılmaya devam edeceği öğrenildi. 

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, ilk olarak sosyal medya hesaplarından yüz yüze eğitime geçeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra bu paylaşımlar kaldırıldı. Kayseri Üniversitesi’nde de eğitim online devam edecek ancak öğrencilere yönelik bir anket duyurusu yapıldı. Öğrencilerden gelen cevaplara göre, eğitimin şekli yeniden değerlendirilecek. Öğrenci sayıları nispeten az olan Abdullah Gül Üniversitesi ile Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde yüz yüz eğitime geçilebileceği ve bu konuda öğrencilerin bilgilendirildiği belirtildi.

Haber: Nuray Canbulatel