Kayseri'de tarih ile teknolojiyi buluşturan müze

Kayseri'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore ettirilip, Türkiye'nin önemli müzelerinden birisi haline gelen Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, dijital ve modern müzecilik ile dikkat çekiyor. 'Milli Mücadelede Basın' bölümünde 1920'de milli şair Mehmet Akif Ersoy'un desteği ile o dönem Osmanlıca çıkan Sebilülreşad'ın da aralarında olduğu gazeteler bir dokunuş ile günümüz alfabesiyle okunabiliyor.

Kayseri'de tarih ile teknolojiyi buluşturan müze

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Taş Mektep olarak bilinen 127 yıllık Kayseri Lisesi’nin tarihi binasını aslına uygun şekilde restore ettirip, 2 Mayıs 2016’da hizmete açarak, Türkiye'nin önemli müzelerinden birisi haline getirdi. 

OSMANLICA ÇIKAN GAZETELER BİR DOKUNUŞ İLE LATİNCE OKUNUYOR
Kurtuluş Savaşı'nı, Anadolu'nun milli mücadeleye katkısını ve milli mücadele kahramanlarını anlatan Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi’nde son teknoloji kullanılarak özel yazılımlı dijital teknolojide dikkat çekiyor.  'Milli Mücadelede Basın' bölümünde 1920-1921 yılları arasında baskısını Kayseri'de yapmak zorunda kalan, Millî Mücadele’ye büyük destek vermiş, Kayseri’de halkın mücadele azmini yükselten Sebilülreşad ve Millî Mücadele basını içinde en kuvvetli ve nitelikli gazetelerden biri olan ve Sakarya Savaşı’nda Kayseri’ye nakledilen Anadolu'da Yenigün gazeteleri Osmanlıca sergileniyor. Müze ziyaretçilerini, dijital ve modern teknoloji sayesinde bir sürpriz bekliyor. Osmanlıca görülen gazetelerin orijinalleri, geliştirilen bir yazılım sayesinde günümüz Türkçesi ile okunabiliyor. 

‘KAYSERİ LİSESİ TARİHİ İLE ADINI TÜM DÜNYAYA DUYURMUŞTUR’
Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müze Müdürü Fehmi Gündüz, yaptığı açıklamada, yeni teknoloji ile 100 yıl önce çıkan Osmanlıca gazetelerin teknoloji sayesinde günümüz Türkçesi ile okunduğunu belirterek, ‘Gurur verici tarihi ile her zaman göğsümüzü kabartan Kayseri’miz tarihi ve kültürel yapısı ile her zaman dünyaya açılmıştır. Kayseri Lisesi de tarihi ile adını tüm dünyaya duyurmuştur. 2 Mayıs 2016’da restore ettirip, Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete açtığımız, Kayseri Lisesi, özellikle o dönemi sizlere yeniden yaşatıp, gözünüzün önünde canlandırıyor’ dedi. 
Mili Mücadele döneminde basını anlatan bölümdeki son teknolojiden bahseden Gündüz, ‘Müzede son teknoloji kullanılmıştır ve basın bölümü ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Milli Mücadele Dönemi’nde bir süre Kayseri’de basılan gazeteler Osmanlıca sergileniyor ve ziyaretçiler bir dokunuş ile günümüz Türkçesi ile o dönem neler yazıldığını okuyabiliyorlar’ diye konuştu.
Müzede, Kurtuluş Savaşı'na ve Anadolu'nun milli mücadeleye katkısına ilişkin materyaller, milli mücadele kahramanları ile okulda yetişen önemli şahsiyetlerin balmumu heykellerinin bir sınıfta sergilendiğini ifade eden Müze Müdürü Fehmi Gündüz, şair Faruk Nafiz Çamlıbel'in de Kayseri Lisesi'nde öğretmenlik de yaptığını söyledi.