Kayseri'de hangi ilçeler MHP'ye verilecek?

Cumhur ittifakı, Kayseri'de Büyükşehir ve tüm ilçelerde ortak aday ile seçime gireceği karar verilmesinin ardından, AK Parti ve MHP tarafından oluşturulan komisyon çalışmaları da tamamladı. Peki, hangi ilçeler AK Parti'de kalacak, hangi ilçeler MHP'ye verilecek? MHP'ye merkez ilçe verilecek mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri Haberlerinde...

Kayseri'de hangi ilçeler MHP'ye verilecek?

Cumhur ittifakı, Kayseri'de Büyükşehir ve tüm ilçelerde ortak aday ile seçime gireceği karara bağlanması ardından, AK Parti ve MHP tarafından oluşturulan komisyon çalışmaları da tamamladı. 

Gelecek yıl, 31 Mart 2024'te yerel seçimlerde ittifak yapacak AK Parti ve MHP’de oluşturulan işbirliği heyeti, ön hazırlık çalışmalarını tamamlayarak, oluşturulan raporları parti genel merkezlerine ve liderlere sundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerel seçimlere yönelik ortak heyet kurulması kararının ardından 1 aydır çalışmalarını sürdüren heyetin, raporunu tamamladığı öğrenildi.

Heyette, AK Parti'de Genel Başkanvekili Efkan Ala, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, MHP heyetinde ise Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ve Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül yer aldı.

Çalışma kapsamında AK Parti ve MHP geçmiş dönemdeki seçimleri, sonuçları, oy oranları ve aday profilleri açısından analiz etti. AK Parti, 1950'den 2023'e kadar yapılan seçimlerin sonuçları ile bu süreçte parti ile benzer çizgideki partilerin oy oranlarını il, ilçe ve belde bazında ele aldı.

MHP ise heyetler arası görüşme öncesi çalışmasını tamamladı. Parti, 2009'dan itibaren yapılan yerel seçimleri oy oranları başta olmak üzere tüm yönleriyle mercek altına alırken, 2018 ve 2023 genel seçim sonuçları da değerlendirildi.

Heyetlerin ilk görüşmesinde genel ilkeler ve prensipler ele alınırken, partiler arasında işbirliği seçenekleri ve başta büyükşehirler olmak üzere il bazlı değerlendirmeler yapıldı. Ortak heyetin çalışmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli düzenli olarak bilgilendirildi. Çalışmanın içeriğine ilişkin nihai kararı Erdoğan ve Bahçeli verecek.

Yapılan çalışmalarda Kayseri ile ilgili de her iki partinin analizlerini tamamladığı öğrenildi. Kayseri’de Cumhur İttifakının Büyükşehir Belediyesi ile 16 ilçede ortak aday çıkarma konusunda karar kıldığı belirtilirken, Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçeler dahil olmak üzere 10 ilçede AK Partili bir isim ile seçime gidilmesinin tavsiye edildiği dile getirildi.

Görüşmelerde Kayseri’deki MHP’li kesimlerin dile getirdiği gibi 'Melikgazi, Kocasinan ve Talas İlçelerinden birinin MHP’ye verilmesi' konusunda herhangi bir talebin gündeme gelmediği vurgulandı. Ancak bir önceki seçimlerde MHP’li adaylarla girilen ve kazanılan 4 ilçenin tekrar MHP’ye bırakılması kararlaştırıldı.   Sarıoğlan, Özvatan, Pınarbaşı ve Sarız’a ilave olarak bu dönemde İncesu ve Bünyan’da da MHP’li bir adayla seçime gidilebileceğinin değerlendirildiği, bu konudaki nihai kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli tarafından verileceği öğrenildi.