Kayseri'de esnaflar o karara uymuyor mu?

Kayseri'de bazı aktar esnaflarının Tarım ve Orman Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'ne göre alınan karara uymadığı iddia edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de esnaflar o karara uymuyor mu?

Tarım ve Orman Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, 19 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Güncellenen baharat tebliği, gözleri açıkta ve denetimsiz biçimde satılan baharatlardaki sağlık risklerine çevirdi. Tebliğde yer alan ‘Uygun malzemelerden yapılmış kaplarda ve ortam koşullarından gelebilecek bulaşmalara engel olacak şekilde, kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde sergilenir’ ifadelerinin Kayseri’de bazı aktar esnafları tarafından uygulanmadığı öne sürüldü. Bu sebeple uzmanlar sağlığını korumak isteyenlerin merdiven altı ve açıkta satılan ürünlerden uzak durması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, 19 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve karışımlarını kapsayan tebliğ ile baharatın tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özellikler belirlendi. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaktı.

Ancak Kayseri’de bazı esnafların bu hükümlere uymadığını gören vatandaşlar duruma tepki gösteriyor. 

Baharat satış yerlerine ilişkin gereklilikler,

1- Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar sadece Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmeliğe uygun malzemelerden yapılmış kaplarda ve ortam koşullarından gelebilecek bulaşmalara engel olacak şekilde, kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde sergilenir.

2- Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler sadece bu Tebliğ kapsamında belirlenen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilir. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulamaz.

3- Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelikte yer alan hükümlere uygun bir malzemeye sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir.
Uzmanlar sağlığını korumak isteyenlerin merdiven altı ve açıkta satılan ürünlerden uzak durması gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken vatandaşlar da yetkililerden denetimleri artırmalarını talep ediyor.

Detaylar için TIKLAYINIZ